Tα «βρήκαν» για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tα «βρήκαν» για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

«Τυπική υπόθεση» είναι πλέον η σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη χορήγηση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να γεφύρωσαν τις διαφορές τους στα εκκρεμή προαπαιτούμενα.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών η εκκρεμότητα για την περικοπή των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ έχει διευθετηθεί και η χορήγηση της δόσης είναι πλέον τυπική υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περικοπή των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις θα προχωρήσει άμεσα με τη σχετική υπουργική απόφαση να έχει ήδη συνταχθεί. Οι δανειστές ζητούσαν η μείωση να ανέλθει στο 42%, ενώ το υπουργείο Υγείας αντιπρότεινε να διαμορφωθεί στο 25%.

Η πρώην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ είχε υποβάλει πρόταση, που επέφερε μείωση ύψους 40% στη σχετική δαπάνη, μέσω ανακοστολόγησης σε 52 διαγνωστικές εξετάσεις που απορροφούν το 50% της δαπάνης από το σύνολο των 1.792 εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε ωστόσο έναν νέο τιμοκατάλογο, που προέβλεπε μικρότερες μειώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Αυτό προκάλεσε και την εμπλοκή.

Στη βάση αυτή σήμερα ή το αργότερο αύριο θα συνεδριάζει το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να εγκρίνει με βάση την έκθεση υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων από τους θεσμούς την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider