Έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αν και η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ εύθραυστη, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Libre Belgique, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Peter Praet.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και είναι ακόμα πολύ εντατικές σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, αλλά υπάρχει η θέληση για επιτυχία και το κλίμα των συνομιλιών έχει βελτιωθεί σημαντικά», δήλωσε ο κ. Praet, ερωτηθείς για το εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τώρα υπό έλεγχο. «Είναι σαφώς πιο θετικό απ’ ό,τι ήταν στις αρχές του χρόνου. Έχει γίνει ήδη μεγάλη πρόοδος μέσω των διαπραγματεύσεων. Έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι τράπεζες θα είναι ανακεφαλαιοποιημένες. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη στη χώρα».

Αναφορικά με τη συνέχιση της παρούσας χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο κ. Praet, που είναι επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα «θα επιδιώξει μια διευκολυντική νομισματική πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί. Χωρίς να δίνει κανείς μια συγκεκριμένη ημερομηνία, το χρονοδιάγραμμα είναι σχετικά μεγάλο».

«Έχουν προκύψει επιπλέον ρίσκα από την επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες, ρίσκα που είναι αρκετά σημαντικά για την ευρωζώνη. Υπάρχουν επίσης πτωτικές πιέσεις στις τιμές στον μεταποιητικό τομέα, ως αποτέλεσμα της πλεονάζουσας παραγωγής και της πολύ υψηλής ανεργίας», δήλωσε σχετικά.

Ακόμη,  αναφέρθηκε και στη νομισματική πολιτική τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της για όσο διάστημα χρειαστεί, υπό την απειλή της επιβράδυνσης τις αναδυόμενες οικονομίες».

Σε συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα Libre Belgique, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ «θα στηρίξει την υποστηρικτική νομισματική πολιτική για όσο χρειαστεί. Αν και δεν μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία, το διάστημα θα είναι αρκετά μεγάλο».

«Προκύπτουν νέοι κίνδυνοι από την επιβράδυνση των αναδυόμενων κρατών, κίνδυνοι που θα επηρεάσουν σημαντικά την Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, ασκούνται πιέσεις για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στον κλάδο της μεταποίησης, λόγω της πλεονάζουσας παραγωγής και της πολύ υψηλής ανεργίας», εξηγεί ο Praet.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προχώρησε σε επέκταση των μέτρων χαλαρής νομισματικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που έχει «κολλήσει» σε μηδενικά επίπεδα, αντί του 2% που αποτελεί τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.