Για τα «κόκκινα δάνεια» και το νέο αναπτυξιακό νόμο μίλησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη του στην «Αυγή» της Κυριακής.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «θα επιμείνουμε μέχρι τέλους ώστε τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας να μην αποτελέσουν αντικείμενο της δευτερογενούς αγοράς που ανοίγει».

Παράλληλα σχολίασε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου επισημαίνοντας ότι στοχεύει στη νέα επιχειρηματικότητα με την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού, την ενίσχυση των εξαγωγών και το σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα θα προδιαγράφει την στρατηγική, το πλαίσιο, τα μέσα και τα εργαλεία με τα οποία θα μεταστραφεί η πορεία της χώρας σε θετικό πρόσημο. Η καινοτομία του νέου αναπτυξιακού νόμου έγκειται στην διαφοροποίηση του, από το πρότερο γενικό οριζόντιο επίπεδο, σε δυο κατηγορίες επενδύσεων: τις δυναμικές (αγροτοδιατροφή, φάρμακο, τεχνολογία κ.α) και στις ήδη ενσωματωμένες στο ΕΣΠΑ, με παράλληλο συνδυασμό πολλαπλών εργαλείων (επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα, φορολογική σταθερότητα κ.α.).

Κλειδί για την ανάκαμψη, υπογράμμισε, είναι η επένδυση στην στρατηγική της υψηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριοτήτων που θα χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει η χώρα με το υψηλό ποσοστό νέων πτυχιούχων στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάκαμψη.

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σημείωσε ότι θα ενισχυθούν σημαντικά οι εξαγωγικές επιδόσεις. Για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για παρεχόμενη σταθερότητα. «Προβλέπεται να υπάρχει το κίνητρο για επτά χρόνια σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για αυτές που επιθυμούν να επενδύσουν μακροχρόνια», λέει χαρακτηριστικά.