«Μικρό καλάθι» για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μικρό καλάθι» για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ

Εντείνονται οι έλεγχοι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) προκειμένου να εντοπιστούν οι περιπτώσεις παράνομων χρηματοδοτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η Εισαγγελία Διαφθοράς σχηματίζει δικογραφίες και δρομολογείται η άσκηση ποινικών διώξεων. Ο έλεγχος των ΜΚΟ έχει αρχίσει να εντατικοποιείται τα τελευταία πέντε έτη με αποκορύφωμα τους ελέγχους που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχει δεσμευθεί η περιουσία των εκπροσώπων τέτοιων οργανώσεων για «παράνομη νομιμοποίηση εσόδων».

Η δέσμευση της περιουσίας ή των μετρητών από αριθμούς λογαριασμών (τα οποία συνήθως δεν υπάρχουν) μπορεί να γίνει και από την Εισαγγελία αλλά και από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει επιστρέψει κάποιο σημαντικό ποσόν στα κρατικά ταμεία.

Πιο περίπλοκα γίνονται τα πράγματα όταν αναζητούνται ευθύνες από δημόσιους λειτουργούς και πολιτικά πρόσωπα. Στην περίπτωση προϊσταμένων και διευθυντών υπηρεσιών και υπουργείων, όταν διαπιστώνεται παρατυπία, ακολουθείται η συνήθης διαδικασία με βάσει τη δικογραφία που σχηματίζεται. Όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, η Εισαγγελία μεταβιβάζει τη δικογραφία στη Βουλή και μόνο με δική της άδεια μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη.

Όπως είναι γνωστό, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχει «ακουστεί» εμπλοκή πολιτικών προσώπων στις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, ωστόσο η διαδικασία αναζήτησης ευθυνών και σε αυτή την περίπτωση σκοντάφτει. Εξίσου δυσχερής είναι και η ανάκτηση των ποσών από τους εκπροσώπους των ΜΚΟ, οι οποίοι στην χειρότερη περίπτωση αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης με αναστολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider