Δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ από την απόφαση του ΣτΕ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ από την απόφαση του ΣτΕ

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά όχι ο ΕΝΦΙΑ επηρεάζονται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από τις 21 Μαΐου 2015.

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας λαμβάνεται υπόψη τόσο η δημοσιονομική συγκυρία, καθώς αναγνωρίζεται πως δεν πρέπει να υπάρξει αιφνίδια διακύμανση των φορολογικών εσόδων όσο και η νόμιμη αξίωση των πολιτών να καταβάλλουν φόρο, ο οποίος να αντιστοιχεί σε πραγματική και όχι πλασματική τους περιουσία.

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη θεωρούν ότι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν τίθεται κανένα ζήτημα αναφορικά με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2015.

Ωστόσο, θεωρούν πως για μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες έγιναν μετά τις 21 Μαΐου 2015 η συμμόρφωση με την απόφαση είναι επιβεβλημένη και συνεπάγεται προσαρμογές στους φόρους που βεβαιώθηκαν για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει να καλέσει τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις ανάλογα με το ύψος των νέων αντικειμενικών αξιών. Αν προκύψει μικρότερος, οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν συμψηφισμούς με μελλοντικές οφειλές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider