Μπαράζ ρυθμίσεων μέχρι την Πέμπτη για το 1 δισ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαράζ ρυθμίσεων μέχρι την Πέμπτη για το 1 δισ. ευρώ

Στο… φουλ δουλεύουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου για να προλάβουν να κλείσουν εκκρεμότητες και λεπτομέρειες μέχρι την Πέμπτη που αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG) που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Πέρα του νομοσχεδίου που βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη εκκρεμούν αποφάσεις και ρυθμίσεις που θα πρέπει να εκδοθούν τα επόμενα 24ώρα για να θεωρηθεί ότι τα 13 προαπαιτούμενα καλύφθηκαν.

Πρόκειται για μια σειρά ρυθμίσεων που δεν χρειάζονται νομοθέτηση όπως η έκδοση της διυπουργικής απόφασης για την επανασύσταση της επιτροπής για τα κλειστά ή «ρυθμιζόμενα» επαγγέλματα αλλά και το κείμενο συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ. Ακόμη εκκρεμούν εφαρμοστικές διατάξεις που έχουν να κάνουν με τη πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, την Πέμπτη αναμένεται ναπαρουσιαστεί έκθεση από τους θεσμούς στο EWG, με την οποία θα επιβεβαιώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε όλες τις δεσμεύσεις του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων. Αυτό θα σηματοδοτήσει και το «πράσινο φως» προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ώστε το αργότερο την Παρασκευή να συνεδριάσει το διοικητικό του συμβούλιο και να αποδεσμεύσει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συμφωνία, η οποία είναι δεδομένη. Απλώς, όπως τονίζουν, θα πρέπει να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες ώστε να προλάβει η Ελλάδα να πάρει τα χρήματα πριν από τις αργίες των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

Εφόσον τηρηθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει χρόνο ως τα μέσα Ιανουαρίου για να προετοιμαστεί για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Εκεί θα κριθούν και τα μεγάλα και «επώδυνα» θέματα του ασφαλιστικού, των «κόκκινων δανείων» πρώτης κατοικίας αλλά και των αλλαγών στο φορολογικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider