Δημοσιονομικές ανατροπές φέρνει το παράλληλο πρόγραμμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιονομικές ανατροπές φέρνει το παράλληλο πρόγραμμα

Σε νέες περιπέτειες αναμένεται να βάλει τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης- θεσμών το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή υπό τη μορφή νομοσχέδιου που τιτλοφορείται «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», καθώς φέρνει νέες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.

Αν και στο σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολλές εκπεφρασμένες πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έχουν παρεισφρήσει και πλήθος χαριστικών διατάξεων.

Με το εν λόγο νομοσχέδιο επεκτείνεται και το 2016 η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η επιδότηση ενοικίου και σίτισης ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίες φτώχειας, διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων στους οποίους παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στις δημοσιές δομές υγείας, καθώς και νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών και παρέχεται η δυνατότητα στον Ενιαίο Διαβαθμισμένο Σύνδεσμο Νομού Αττικής να κατασκευάσει αποτεφρωτήριο σε εκτάσεις ιδιοκτησίας του, ενώ τροποποιούνται οι διατάξεις που αφορούν σε θέματα της Υπηρεσίας Ασύλου και επανακαθορίζεται το πλαίσιο αναφορικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης διεθνούς προστασίας και αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα.

Στις χαριστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα μπορούσε κανείς να κατατάξεις τις εξής:

- Επανακαθορίζεται ο τρόπος πλήρωσης των θέσεων ειδικευόμενων ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και προβλέπεται πως ο υπουργός Υγείας δύναται να εγκρίνει την προκήρυξη θέσεων ειδικευόμενων ιατρών στο βαθμό Επιμελητή Α και Διευθυντή.

- Επανακαθορίζεται η διαδικασία κρίσης των ιατρών από τα συμβούλια προλήψεων - κρίσεων.

- Ιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής που διορίστηκαν μέσα στο 2010 σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου μονιμοποιούνται.

- Προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και στο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

- Επιτρέπεται κατ΄εξαί ρεση η παραίτηση των ΟΤΑ από την άσκηση ενδίκων μέσω για μισθολογικές απαιτήσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων που διατάσουν την παραμονή ή την επάνοδο εργαζομένων στην υπηρεσία τους.

- Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων που έλαβαν χώρα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου και παύουν οριστικά οι ποινικές , πειθαρχικές διώκεις καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για υποθέσεις που σχετίζονται με τη μη άσκηση ένδικων μέσων επί εργατικών διαφορών και με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας.

- Ρυθμίζονται θέματα μετάταξης υπαλλήλων ΟΤΑ για την κάλυψη κενών θέσεων δημοσίων υπηρεσιών.

- Επιτρέπεται η τροποποίηση με αύξηση του ωραρίου εργασίας μέχρι το ανώτατο όριο πλήρους απασχόλησης, συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μειωμένου ωραρίου στους ΟΤΑ.

- Μειώνεται στις 30 ώρες από 40 ώρες σήμερα το ωράριο εργασίας του προσωπικού του κλάδου νηπιαγωγών και βρεφονηπιοκόμων σε δημόσιους σταθμούς.

- Διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων μειωμένων δημοτικών τελών και φόρων με την προσθήκη των τριτέκνων, των μονογονεικών οικογενειών και των μακροχρόνιων ανέργων σε αυτούς.

- Χορηγείται επίδομα 150 ευρώ μηνιαίως επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους του Δημοσίου, και των ΟΤΑ που έχουν ως σκοπό την εν γένει αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων.

- Παρέχεται η δυνατότητα στη ΔΕΘ - HELEXPO να συμβάλλεται με νομικά πρόσωπα στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων γιο τη μελέτη και εκτέλεση έργων και να απασχολεί εθελοντές.

- Παρέχεται το δικαίωμα στους υπαλλήλους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που υπηρετούν σε Σωφρονιστικά Καταστήματα να ζητήσουν την μετάταξη τους σε θέσεις που κατείχαν πριν τη θέση τους σε διαθεσιμότητα.

- Παρέχεται στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο η δυνατότητα πρόσληψης μελών συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και αυξάνεται από 1 σε 3 χρόνια ο χρόνος απόσπασης υπαλλήλων του Δημοσίου και τ ου ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

- Χορηγείται στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ενώ αναστέλλονται οι πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά της ΕΑΣ.

- Νομιμοποιούνται και δύνανται να εκκαθαριστούν κατά παρέκκλιση των δημοσιολογικών διατάξεων δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και σήμερα.

- Παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2017 η ισχύς της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ.

- Παρατείνεται κατά 3 έτη η ισχύς των οικοδομικών αδειών που λήγουν από 1η Μαρτίου 2016 έως και 31 Δεκεμβρίου 2017.

Μετατίθενται κατά έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 2 Ιουλίου 2016 η εφαρμογή της διαδικασίας για την απευθείας τιμολόγηση διαφημιζομένων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider