Περισσότεροι από 8 μήνες έχουν περάσει από την υπογραφή υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με την οποία συστάθηκε ειδική «ομάδα κρούσης» για την πάταξη του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων, ωστόσο 240 ημέρες μετά οι εργασίες της Ομάδας Διοίκησης Έργου παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ενδιάμεσα η τιμή των καυσίμων διεθνώς έχει αυξηθεί και η ανώτατη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ξεπερνά το 1,910 ευρώ ανά λίτρο, κάτι που τροφοδοτεί το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η προαναφερόμενη Ομάδα Διοίκησης Έργου αποτελείται από 30 υπηρεσιακά στελέχη συναρμόδιων φορέων που έχουν αναλάβει να καταρτίσουν προτάσεις και να κωδικοποιήσουν τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων.

Η Ομάδα Διοίκησης Έργου αποτελεί το επιχειρησιακό σκέλος διυπουργικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στις 27 Ιουνίου του 2014 από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Η επιτροπή αυτή ήταν αρμόδια για το συντονισμό των δράσεων αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων.

Στην νέα επιτροπή μετέχουν στελέχη που προέρχονται από τα τελωνεία, τις γενικές γραμματείες Δημοσίων Εσόδων και Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τα κλιμάκια ελέγχου διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του ΣΔΟΕ, της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά ακόμα και αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και του ΓΕΕΘΑ.

Αντικείμενο της Ομάδας Διοίκησης Έργου είναι:

-Η υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή, με βάση τις καταγεγραμμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς και η εφαρμογή του.

-Ο συντονισμός των δράσεων που απαιτούνται για τη νομοθετική και κανονιστική υποστήριξη του έργου, καθώς και η σύνταξη και επεξεργασία σχεδίων (νομοθετικών και κανονιστικών) διατάξεων.

-Η υλοποίηση των επιχειρησιακών δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών για όλα τα επιμέρους έργα.

-Η επεξεργασία τεχνοοικονομικών μελετών και η επιλογή των βέλτιστων λύσεων.

-Η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των πληροφορικών συστημάτων μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών.