Δύσκολο και το 2017 προβλέπουν 7 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολο και το 2017 προβλέπουν 7 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά

Επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης τους επομένους μήνες βλέπουν τα ελληνικά νοικοκυριά, με τα 7 στα 10 να δηλώνουν ότι αναμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, και μόλις το 3% προβλέπει βελτίωση. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα των μελετών Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ.

Οι προβλέψεις των ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες δεν μεταβλήθηκαν τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να παραμένει στις -58,3 μονάδες όπως και τον Νοέμβριο την ίδια ώρα που οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +1,1 και -0,2 μονάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελλήνων αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ωστόσο μειώνεται τον Δεκέμβριο το ποσοστό τους στο 60% (από 68%), ενώ το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους χρήματα για να καλύψουν πάγιες ανάγκες αυξάνεται στο 15% (από 8%). Μάλιστα εκείνοι που πλέον δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αντιπροσωπεύουν μόλις το 8% του συνόλου των ερωτηθέντων, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» αυξήθηκαν στο 17% (από 15%). Παράλληλα 49% των ελληνικών νοικοκυριών αναμένουν αύξηση της ανεργίας ενώ σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών το 33% δηλώνουν ότι εκτιμούν πως οι τιμές θα αυξάνονται τους επομένους μήνες με τον ίδιο ρυθμό, το 17% με ταχύτερο ρυθμό ενώ μόλις το 11% προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο παρά το γεγονός ότι ανακάμπτουν τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -61,8 (από -66,7) μονάδες. Το 79% (από 81%) των καταναλωτών προβλέπει μικρή ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι ενός 6% (από 3%) που αναμένει το αντίθετο.

Την ίδια ώρα πάντως οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -6,5 και -3,8 μονάδες δείχνοντας το εντελώς διαφορετικό κλίμα που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά πρώτη στην ΕΕ ως προς την απαισιοδοξία των νοικοκυριών, με την Βουλγαρία να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση (-23,4), ενώ ακλουθούν η Λετονία (-18,3), η Ρουμανία (-17,4 και η Κροατία (-14,9).Ο ευρωπαϊκός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κερδίζει εξίσου στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, και διαμορφώνεται στις -4,6 (από -5,8) και τις -5,1 (από -6,2) μονάδες αντίστοιχα, παρουσιάζοντας ανοδική τάση σε 13 (από 18) χώρες. Θετικές τιμές τον Δεκέμβριο σημειώνονται σε 8 χώρες και συγκεκριμένα στις σκανδιναβικές (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), το Λουξεμβούργο, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Μάλτα και την Ιρλανδία

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider