Παζαρεύουν τα «κόκκινα» δάνεια για συμφωνία έως την Παρασκευή

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παζαρεύουν τα «κόκκινα» δάνεια για συμφωνία έως την Παρασκευή

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει συμφωνηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο βάση του οποίου θα νομοθετήσει η κυβέρνηση σχετικά με την δανειοδότηση και λειτουργιά των εταιρειών που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων.Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν συζητά παρά μόνο για τα μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια χωρίς ωστόσο να δίνει, μέχρι στιγμής, περισσότερες διευκρινήσεις για το ποια θεωρεί μεγάλα δάνεια.

Χθες πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, έγινε μια πρώτη παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας μετά την πρώτη συνάντηση ο στόχος είναι έως την ερχόμενη Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα στέλεχος του υπουργείου που συμμετείχε στη συνάντηση με τους δανειστές τόνισε ότι «το θέμα αυτό δεν μετατίθεται για συζήτηση ούτε στην πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο», κάτι όμως το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητηθήκαν και αλλά θέματα, συμπληρωματικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως είναι είναι η αναβάθμιση και η συγκρότηση του Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους καθώς και η δευτερεύουσα νομοθεσία για την εφαρμογή του νομού Κατσέλη. Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό εκκρεμεί η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον τρόπο υπολογισμού των αξιών των ακινήτων.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο και στην ατζέντα περιλαμβάνονται αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια :

  1. Η υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας για την έκδοση αδειών και και των τρόπων λειτουργιάς εταιρειών διαχείρισης δάνειων .
  2. Η προπαρασκευαστική εργασία για την αναβάθμιση και τροποποίηση του νόμου για την εκκαθάριση χρεών εξωδικαστικά.
  3. Η συγκρότηση μιας νέας δομής για την εφαρμογή και την επίβλεψη της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που θα συμπεριλαμβάνει την εγκαθίδρυση μιας ειδικής γραμματείας συντονισμού και μιας μονάδας διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας για την στήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.
  4. Η σύσταση μηχανισμού συντονισμού που θα επιβλέπετε από την Τράπεζα της Ελλάδας και θα έχει αρμοδιότητα την εξέταση μεγάλων χρεών σε ιδιώτες και δημόσιους πιστωτές και την αναγνώριση και εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  5. Η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την εγκαθίδρυση δικτύου πληροφόρησης για χρέη των ιδιωτών
  6. Το θέμα του διορισμού από την Τράπεζα της Ελλάδος ειδικού εκκαθαριστή ο όποιος θα εισάγει ένα σύστημα αμοιβής εκκαθαριστών με βάση την απόδοση, σε διαβούλευση με το ΤΧΣ
  7. Ο ορισμός από το ΤΧΣ ενός μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου και μιας εσωτερικής ομάδας που θα είναι αφιερωμένη στην εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων δανείων

.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider