Πλήθος αλλαγών στη φορολογία έως τον Φεβρουάριο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλήθος αλλαγών στη φορολογία έως τον Φεβρουάριο

Το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το περιουσιολόγιο θα «ανοίξει το χορό» των φορο- αλλαγών που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τον επόμενο μήνα θα επέλθουν οι αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων, καθώς από τον Φεβρουάριο σχεδιάζεται να αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η διάταξη για τα ενοίκια η οποία προέβλεπε αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ) κατατέθηκε στη Βουλή τον Οκτώβριο αλλά αποσύρθηκε με την προσδοκία ότι θα μπορέσει να αντικατασταθεί από μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος, ενδεχομένως και με ένα μικρό αφορολόγητο.

Τον Ιανουάριο θα πρέπει να ψηφιστούν και οι αυξήσεις των συντελεστών φόρου για τους αγρότες, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο Μνημόνιο. Από το 13% φέτος στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα διαθέσεις υπαναχώρησης έναντι των συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τα ενοίκια που έχουν αναληφθεί με το Μνημόνιο, ενδέχεται όμως το θέμα να αντιμετωπιστεί συνολικά τον Φεβρουάριο, όταν θα αρχίσει να διαμορφώνεται το νέο τοπίο σαρωτικών αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος.

Τον Ιανουάριο θα παρουσιαστεί η ενιαία κλίμακα φορολογίας που θα ισχύσει για τα εισοδήματα από όλες τις πηγές και θα διαθέτει πολλά κλιμάκια με το ανώτατο να είναι στο 60%. Σε αυτή την κλίμακα θα ενσωματώνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη καθησυχάζουν ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, ενώ διαρρέουν ότι συζητείται με τους θεσμούς το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενός χαμηλού αφορολογήτου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το Φεβρουάριο θα παρουσιασθεί ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ θα πρέπει να δρομολογηθεί και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών. Επικρατέστερο σενάριο είναι ο νέος φόρος να υπολογιστεί με τις αντικειμενικές που θα μοιάζουν με αυτές του 2008, καθώς σε άλλη περίπτωση θα είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να εισπράξει 2,650 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από αυτόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider