Στο γεγονός πως το νέο ΕΣΠΑ επικεντρώνεται περισσότερο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και όχι στα μεγάλα έργα όπως στο παρελθόν, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο συνέδριο Equity Investment Forum, που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, περί το 40% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 απευθύνεται σε μικρομεσαίες και άλλες επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

Εκτός από το ΕΣΠΑ, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε τρία ακόμα εργαλεία που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα αποτελέσει ένα ταμείο-ομπρέλα για σειρά πρωτοβουλιών ενίσχυσης των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, το Institute for Growth (IfG), το ταμείο που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία Ελλάδας - Γαλλίας και Γερμανίας και θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2016 και ως επενδυτής σε επιχειρήσεις (αρχικά είχε ενεργοποιηθεί ως εργαλείο δανειοδότησης επιχειρήσεων) και σε σειρά επιμέρους ταμείων που πρόκειται να δημιουργηθούν.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει την ίδρυση τέτοιων ταμείων σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη. Ενα πρώτο παράδειγμα αποτελεί το ταμείο ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας.

Ο πρόεδρος του οργανισμού Enterprise Greece Χρήστος Στάικος υποστήριξε στην ομιλία του πως «τα χειρότερα πέρασαν» για την οικονομία και πως το γεγονός πως στο πλαίσιο του συνεδρίου υποβλήθηκαν 300 επιχειρηματικά σχέδια από νέους κυρίως επιχειρηματίες που αναζητούν χρηματοδότηση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει δυναμική, «υπάρχουν νέοι και νέες που έχουν ιδέες».

Στην ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) Ανδρέας Τζομπανάκης. Ο ίδιος είπε πως το ΤΑΝΕΟ στήριξε την ελληνική αγορά επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) μέσω συμμετοχής σε 11 funds, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει 28 επενδύσεις σε εταιρείες που δημιούργησαν περί τις 2.500 θέσεις εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Εταιρειών Venture Capital Γιάννης Παπαδόπουλος υποστήριξε πως το 2016 ολοκληρώνεται η διάρκεια ζωής των funds που είχαν δημιουργηθεί από το ΤΑΝΕΟ, αλλά και το κοινοτικό πρόγραμμα Jeremie, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό σε μια περίοδο που η αγορά έχει ανάγκη για νέα κεφάλαια. Τα στοιχεία, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, δείχνουν πως οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υποκεφαλαιοποιημένες και πως η ρευστότητα παραμενει το σημαντικότερο πρόβλημα.

«Από τα περίπου 45 δισ. ευρώ των δύο προηγούμενων ΕΣΠΑ, ούτε 100 εκατ. ευρώ δεν κατευθύνθηκε προς το private equity», είπε ο επικεφαλής της Attica Ventures και πρότεινε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της αγοράς. Μεταξύ αυτών προτείνει να κατευθυνθεί το 15% του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του νέου ΕΣΠΑ για επενδύσεις από private equity, καθώς και αντίστοιχο ποσοστό από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα που δραστηριοποιούνται εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας. Προτείνει, επίσης, να διερευνηθεί η δυνατότητα εξασφάλισης αντίστοιχων πόρων από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ».

Η πρέσβειρα του Ισραήλ Irit Ben Abba επικεντρώθηκε στην κουλτούρα της καινοτομίας και του ρίσκου που, όπως είπε, ενσωματώνεται στην εκπαιδευτική διαδικασία από πολύ νωρίς στη χώρα της, καθώς και στο γεγονός πως «επιβραβεύουμε αυτούς που παίρνουν ρίσκο, αποτυγχάνουν και ξαναπροσπαθούν». Η ίδια είπε πως το οικοσύστημα της τεχνολογίας και καινοτομίας του Ισραήλ δημιουργήθηκε πριν από περίπου 3 δεκαετίες. Από τότε το ΑΕΠ του Ισραήλ έχει αυξηθεί κατά 920% και οι εξαγωγές της χώρας κατά 3.400%. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015, το ισραηλινό οικοσύστημα προσέλκυσε επενδύσεις περί τα 2,1 δισ. ευρώ.