Άνοιξε η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις νομικών προσώπων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις νομικών προσώπων

Μπορεί η υποβολή των δηλώσεων νομικών προσώπων και οντοτήτων για το φορολογικό έτος 2014 να ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου 2015, ωστόσο η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων των επιχειρήσεων τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία με 100 ημέρες καθυστέρηση!

Σημειώνεται πως στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 η τότε Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου είχε ανακοινώσει ότι η μηχανογραφική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων θα τίθετο εντός του Σεπτεμβρίου σε λειτουργία. Οι σχετικοί υπολογισμοί έπεσαν έξω και παρήλθαν άπρακτοι τρεις μήνες.

Το παράδοξο είναι πως παρά την μεγάλη αυτή καθυστέρηση οι φορολογικές αρχές έδωσαν ελάχιστο χρόνο στις επιχειρήσεις για να υποβάλουν τις τροποιητικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης προβλέπει πως οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2014 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και χωρίς τον υπολογισμό τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Στην ίδια απόφαση το υπουργείο επικαλείται ως τον λόγο της πρωτοφανούς καθυστέρησης «το γεγονός εμφανίσεως απρόβλεπτων τεχνικών δυσκολιών για την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος».

Το γεγονός ότι η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων νομικών προσώπων δεν είχε τεθεί σε παραγωγική λειτουργία κράταγε σε «ομηρία» πλήθος επιχειρήσεων με τροποποιητικές δηλώσεις σε αναμονή. Πλέον αυτές οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο 8 ημερών για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, ώστε να εκκαθαριστούν εν συνεχεία εκ νέου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider