Συγκλίνουν ΕΕ-ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγκλίνουν ΕΕ-ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Συμβιβασμός στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους διαπιστώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, καθώς οι μικρότερες των αναμενομένων χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος έχουν γεφυρώσει τις διαφορές σε πολλά σημεία.

Στη σύγκληση απόψεων συνέβαλε το γεγονός ότι οι ανάγκες κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών περιορίσθηκαν στο 1/5 των αρχικά υπολογιζόμενων, δηλαδή στα 5 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ, κάτι που περιόρισε ανάλογα το βάρος του χρέους.

Σημειώνεται πως το Ταμείο έχει ήδη από το καλοκαίρι ξεκαθαρίσει πως θα εμπλακεί περισσότερο στο ελληνικό πρόγραμμα όταν υπάρξει μία συγκεκριμένη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, ανεξαρτήτως από το πότε αυτή θα εφαρμοσθεί.

Το ΔΝΤ ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να δεσμευθούν σε μία αποδεκτή από τους κανόνες του αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς στην παρούσα φάση δεν θέλει αόριστες υποσχέσεις, αλλά συγκεκριμένους όρους για το πώς το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα ακολουθήσει μία βιώσιμη διαδρομή.

Κατά τα στελέχη του Ταμείου η βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης των δανείων θα πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, που θα μειώσουν τα ποσά που πρέπει να αποπληρώνει ετησίως η Ελλάδα προς τους δανειστές μετά το 2020.

Αυτή η συμφωνία θα κρατά τις ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κάτω από το 13% του ΑΕΠ για όλη την περίοδο μεταξύ 2022 και 2050, κάτι που εκτιμάται ως σοβαρή απομείωση χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Μπορεί λοιπόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να δήλωσε χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ένα απολύτως αναγκαίο σήμα που πρέπει να δοθεί τόσο προς τους επενδυτές όσο και προς τις αγορές, διότι μόνο τότε θα λάβουν το μήνυμα ότι η συζήτηση περί Grexit έχει τελειώσει οριστικά, ωστόσο επενδυτές που μετείχαν στο ίδιο συνέδριο είχαν ξεκαθαρίσει λίγο νωρίτερα πως μόνον μια ελάφρυνση χρέους με τη βούλα του ΔΝΤ θα θεωρείτο επαρκής για εκείνους και όχι μια τυχαία αναδιάρθρωση.

Πάντως, αν και η συζήτηση για το χρέος προσδιορίζεται για το πρώτο δίμηνο του 2016 ήδη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης έχει υπάρξει συνεννόηση για το συνολικό ποσό που είναι διατεθειμένο να εισφέρει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο. Κατά διασταυρωμένες πληροφορίες προερχόμενες από του θεσμούς το σχετικό ποσό δεν θα ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ και θα αντιστοιχεί ακριβώς στα δάνεια που θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στο ΔΝΤ μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Αυγούστου 2018.

Συνολικά τα δάνεια που πρέπει να εξοφλήσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ μέχρι τον Ιούνιο του 2024 ανέρχονται στα 18 δισ. ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider