«Kαρότο και μαστίγιο» στην κυβέρνηση από τους δανειστές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Kαρότο και μαστίγιο» στην κυβέρνηση από τους δανειστές

Συγκρατημένη αχτίδα αισιοδοξίας, που συνοδεύεται από αυστηρά ανταλλάγματα και ακόμη σκληρότερους όρους, απορρέει για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της έλευσης του 2016. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που επιχείρησαν να στείλουν στην κυβέρνηση οι δύο εκ των τεσσάρων επικεφαλής των δανειστών, κ.κ. Declan Costello και Rasmus Rueffer, που βρέθηκαν στην Αθήνα τη Δευτέρα ως ομιλητές στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Σπάζοντας» τη σιωπή τους – καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών σπάνια μιλούν δημοσίως όπως έχει επιβεβαιωθεί στα χρόνια της μνημονιακής Ελλάδας – οι κ. κ. Costello και Rueffer έθιξαν όλα τα καίρια θέματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία, προχωρώντας μάλιστα σε αποκαλύψεις, αλλά και σε νέες, αυστηρές συστάσεις.

Με επίκεντρο τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Declan Costello της Κομισιόν κατέστησε σαφές πως είναι μια απόφαση σχεδόν ειλημμένη στις τάξεις των δανειστών, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει απαρέγκλιτα το μνημόνιο και δη τους αυστηρούς όρους που το συνοδεύουν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, δεν τίθεται πλέον θέμα ελάφρυνσης ή μη του ελληνικού χρέους, αλλά με ποιους όρους θα πραγματοποιηθεί η ελάφρυνση αυτή.

Για να ξεκινήσει όμως η συζήτηση για το χρέος, η Αθήνα θα πρέπει να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό τη διαδικασία της αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, η οποία ούτως ή άλλως έχει πάει πίσω.

Η δήλωση Costello περί επικείμενης ελάφρυνσης του χρέους προσθέτει πολιτικό κεφάλαιο στην κυβέρνηση που έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα του χρέους, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως οι δανειστές δώρα δεν κάνουν.

Για κάθε βήμα που θα πραγματοποιείται στην κατεύθυνση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι Θεσμοί θα ζητούν και ένα επιπλέον (επώδυνο) μέτρο.

Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες

«Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια μετά τον τελευταίο γύρο ανακεφαλαιοποίησης», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο Rasmus Rueffer της ΕΚΤ, αποκλείοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

«Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη πως η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πραγματοποιήθηκε με τρόπο διεξοδικό», εξήγησε, για να διαμηνύσει πως δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί για την ανάγκη χορήγησης πρόσθετων κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη άρση των capital controls, ζητώντας μάλιστα να τηρηθεί απαρέγκλιτα το ελληνικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider