Εβδομάδα εξελίξεων για την Κοινωνική Ασφάλιση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα εξελίξεων για την Κοινωνική Ασφάλιση

Το τελικό σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που πρόκειται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα συζητηθεί σήμερα, Τρίτη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αύριο, Τετάρτη (εκτός απροόπτου) σε κυβερνητικό επίπεδο, υπό την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι το Ασφαλιστικό να κλείσει στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και να νομοθετηθεί άμεσα το δημοσιονομικό του σκέλος, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα επιδιώκεται να ξεκινήσει ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος, ώστε να αμβλυνθούν οι εσωτερικές αντιδράσεις.

Η πρόταση που έχει υποβληθεί και συζητείται σήμερα, προβλέπει τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο, σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες, θα εξετάζει σε ετήσια βάση όλα τα σχετικά στοιχεία και θα αναπροσαρμόζει τις βασικές παραμέτρους του Ασφαλιστικού.

Εάν η πρόταση πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποφυγή των οριζόντιων περικοπών στις κύριες συντάξεις, μέσω του ποσοστού αναπλήρωσης. Υπενθυμίζεται πως οι δανειστές έχουν απαιτήσει η πρόβλεψη ποσοστών αναπλήρωσης μισθού να φτάνει το πολύ έως 57% για την κύρια σύνταξη, αντί του 65% που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη σύνδεση βασικών παραμέτρων του Ασφαλιστικού με τη ρήτρα «διόρθωσης», ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ, της απασχόλησης και των εσόδων των Ταμείων.

Τη ρήτρα «προσαρμογής» του ύψους των συντάξεων και των εισφορών με βάση τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας και της κοινωνικής ασφάλισης και όχι με τις σχετικές προβλέψεις των Θεσμών ή Διεθνών Οργανισμών, ζήτησαν κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να ληφθούν τόσο καθοριστικές αποφάσεις στη βάση προβλέψεων που επανειλημμένα έχει αποδειχθεί ότι «πέφτουν έξω».

Που θα γίνουν μειώσεις

Η προβλεπόμενη στο 3ο Μνημόνιο δέσμευση για την καταβολή με εισοδηματικά κριτήρια των εγγυημένων από το κράτος συντάξεων (δεν έχει νομοθετηθεί) όπως και ο επανϋπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων προβληματίζει την Κυβέρνηση, καθώς συνεπάγεται μειώσεις.

Σίγουρες θεωρούνται οι μειώσεις κατά 6% θα γίνουν στις επικουρικές συντάξεις 1.100.000 συνταξιούχων από την 1/1/2016, καθώς η διατήρηση του ΕΤΕΑ ως δεύτερου «πυλώνα» της ασφάλισης χωρίς κρατική χρηματοδότηση, το υποχρεώνει να εξασφαλίσει την καταβολή των συντάξεων μέσω ενός νέου Κανονισμού παροχών με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και από δικούς του πόρους (ρευστοποίηση μεριδίων που κατέχει).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider