Aνοίγει το Ασφαλιστικό - Συναίνεση ζητά ο Τσίπρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aνοίγει το Ασφαλιστικό - Συναίνεση ζητά ο Τσίπρας

Οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το Ασφαλιστικό και τις ανατροπές που θα επέλθουν από τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση θα ληφθούν την Τετάρτη, από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε για το θέμα του Ασφαλιστικού πολιτική συναίνεση από όλους του πολιτικούς αρχηγούς, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και στο εξής.

Συγκεκριμένα, επανασχεδιάζεται ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων, ενοποιούνται πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία, θεσπίζονται αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές για όλους, προωθείται η καθιέρωση της «εθνική σύνταξη», ενώ μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για το αναλογικό τμήμα της σύνταξης.

Η ελληνική πλευρά, εξακολουθεί να απορρίπτει την προοπτική οριζόντιας μείωσης των συντάξεων και εμμένει στο σχέδιο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να εξοικονομηθούν τα 900 εκατ. ευρώ κατά τη διετία 2015-2016, που ζητούν οι δανειστές.

Οι τελευταίοι δείχνουν να συζητούν αυτή την προοπτική, με την προϋπόθεση όμως ότι θα είναι σταδιακή και δεν θα προκαλέσει ραγδαία ανατροπή στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.

Ωστόσο οι θεσμοί φαίνεται να έχουν εκφράσει διαφωνία αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως επιμένει το υπουργείο Εργασίας.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Ασφαλιστικό έχουν πέσει κι άλλα σενάρι,α όπως π.χ. η μείωση της κατώτατης σύνταξης κάτω από τα 486 ευρώ, η περικοπή κατά 20% των υπολοίπων συντάξεων (μέσω του επανυπολογισμού τους) και η κατάργηση του προνοιακού μέρους της κατώτατης σύνταξης (το οποίο κυμαίνεται από 50- 250 ευρώ).

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους δανειστές να μετατεθεί σε δεύτερο χρόνο ο εκ νέου υπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση, αφού οι πιέσεις που ασκούνται απαιτούν λύση εδώ και τώρα.

Και ενώ το υπουργείο Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια αναζητούν τρόπους καλύτερης ποσοτικοποίησης των παρεμβάσεών, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο αύριο θα παρθούν οι πολιτικές αποφάσεις που θα «σφραγίσουν» το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider