Οι παλαιές και νέες οφειλές προς το δημόσιο είναι μια «βόμβα που δεν πρέπει να σκάσει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερού, για το θέμα των 100 δόσεων.

«Πρέπει να δούμε το πρόβλημα με ρεαλισμό και ευαισθησία για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνεπείς με παλαιές και νέες οφειλές. Έως τώρα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση 800.000 ΑΦΜ», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν ανέλθει στα 82 δισ. ευρώ έναντι 30 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο το 2009, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερού, για το θέμα των 100 δόσεων.

Ο κ. Καματερός υποστήριξε στην ερώτησή του ότι χρειάζονται παρεμβάσεις, καθώς όλο και περισσότεροι οφειλέτες βγαίνουν από τις σχετικές ρυθμίσεις, ενώ χαρακτήριζε «δυνάστες» τους δανειστές, υποστηρίζοντας ότι «έχουν τιμωρητική διάθεση απέναντι στη χώρα».

«Ελπίζουμε σε αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων στην Ευρώπη και έτσι κερδίζουμε χρόνο ή ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους και έτσι κάποια στιγμή θα βγούμε στο μεταμνημονιακό ξέφωτο;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε να εκδοθεί εγκύκλιος με την οποία οι οφειλέτες θα μπορούν να πληρώνουν ό,τι μπορούν και να μην βγαίνουν από τη ρύθμιση.

«Δεν συμφωνούμε με τους χαρακτηρισμούς αυτούς», απάντησε ο κ. Αλεξιάδης και είπε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε χθες δίνει στους οφειλέτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν και τις νέες οφειλές πριν να γίνουν ληξιπρόθεσμες και έτσι να μην χάσουν τη ρύθμιση των παλαιότερων οφειλών.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι «πρέπει να αποκτήσουμε μια άλλη κουλτούρα και συνείδηση», καθώς, όπως είπε, «είναι άλλο να έχεις χρήματα στο στρώμα και να μην πληρώνεις και άλλο να μην έχεις».