Σταϊκούρας: Άνοδος του ΑΕΠ κατά 4,2% περίπου το 2021 - Τις επόμενες ημέρες οι αλλαγές σε φορολογικές δηλώσεις, τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Άνοδος του ΑΕΠ κατά 4,2% περίπου το 2021 - Τις επόμενες ημέρες οι αλλαγές σε φορολογικές δηλώσεις, τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις
Τέλος Απριλίου οι πρώτες καταβολές της Επιστρεπτέας 7 , στο τραπέζι το θέμα της μείωσης προκαταβολής φόρου. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η προκαταβολή 4 δισ. του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Την εκτίμηση πως το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί με ρυθμό 4,2% περίπου, ανακτώντας έτσι τις μισές απώλειες του 2020 μετέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά FM. Επίσης παραδέχθηκε δυσκολίες στο δρόμο προς την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. του Σχεδίου Ανάκαμψης κάνοντας λόγο για διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας και άλλων κρατών όπως η Γαλλία και προσδιορίζοντας την έλευση των χρημάτων περί το τέλος του 1ου εξαμήνου.

Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης της μειωμένης προκαταβολής φόρου, λέγοντας όμως πως οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι. Επίσης προσδιόρισε για το τέλος Απριλίου την έναρξη πληρωμών της Επιστρεπτέας 7.

Προανήγγειλε πως «πολύ σύντομα αν όχι αυτή την εβδομάδα, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο σε ότι αφορά το πότε ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πότε ολοκληρώνεται, σε πόσες δόσεις θα είναι, αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση θα είναι αυτή για εφάπαξ καταβολή, τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, και φέτος θα ισχύει η δυνατότητα να εξοφληθεί ο φόρος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου 2022.

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πως «λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για την κατανάλωση αλλά και τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών» με στόχο ειδική μεταχείριση για συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Είπε επίσης πως μία άλλη εκκρεμότητα των δηλώσεων, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας καλύφθηκε από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. «Η ενότητα φορολογικές δηλώσεις αντιμετωπίζεται με ολιστικό τρόπο και θα υπάρχουν ανακοινώσεις» είπε μόλις αξιολογηθούν κάποια επικαιροποιημένα στοιχεία που αναμένει το ΥΠΟΙΚ.

Ανέφερε επίσης πως «ως οικονομικό επιτελείο λειτουργούμε όχι μόνο με βασικό σενάριο αλλά και με δυσμενές σενάριο». Ετσι, η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου είναι η στήριξη της κοινωνίας όσο είναι εφικτό και «υπάρχουν κινήσεις που προσαρμόζονται ανάλογα με τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης» ανέφερε.

Μίλησε για μέτρα τα οποία δεν ήταν οριζόντια, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και στην αύξηση του προϋπολογισμού των μέτρων στήριξης κατά 3 δισ. ευρώ που προβλέπει «γιατί πλέον οι εκτιμήσεις μας είναι πως μέσα στο έτος θα στηρίξουμε την οικονομία με περίπου 14 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ αρχικής πρόβλεψης του Προϋπολογισμού», αφού «το lockdown κράτησε περισσότερο σε πολύ πιο μεγάλο τμήμα της οικονομίας». Μίλησε για Επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με ευθύνη «για να μην έχουμε προβλήματα στο δημοσιονομικό πεδίο».

Στο τραπέζι η μειωμένη προκαταβολή φόρου

Σε ερώτημα για την προκαταβολή φόρου και για μία πιθανή διατήρηση της διάταξης περί μείωσης της και φέτος είπε πως είναι ένα θέμα «το οποίο δεν θα το δούμε τώρα, δεν είναι στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης» αλλά «θα το δούμε αρχές καλοκαιριού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα έχουμε τότε». Είπε πως «θέλουμε να το υλοποιήσουμε, όπως το υλοποιήσαμε και πέρυσι αλλά είναι πολύ νωρίς» για να ειπωθεί αυτό αφού «μόλις σήμερα καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό». Εξήγησε πως «αυτό τι σημαίνει ότι εξακολουθούμε να ενισχύουμε την οικονομία» αλλά «αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση θέλει πολύ μεγάλη προσοχή σε ότι επιπλέον υλοποιήσουμε».

Για την πορεία των αιτήσεων στην Επιστρεπτέα 7 είπε πως είναι και θέμα φόρτου εργασίας των λογιστών. Ανέφερε πως χθες, σε μία μέρα, υπήρχαν 40.000 αιτήσεις. «Άρα με αυτό το ρυθμό μπορεί στο τέλος να υπερβαίνουν τις 300.000» που είναι και ο στόχος του ΥΠΟΙΚ με βάση «αυτούς που όντως έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν». Επισήμανε ότι σε προηγούμενους κύκλους πολλοί έκαναν αίτημα «ενώ γνώριζαν ότι δεν είναι δικαιούχοι». Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός αιτήσεων, έχει υπερβεί τις 200.000, είπε και εκτίμησε πως στο τέλος Απριλίου θα ξεκινήσουν οι καταβολές χρηματικών ποσών.

Η πορεία του ΑΕΠ

Για το αν η ανάκαμψη θα κινηθεί κοντά στο 4,2% που εκτιμά η ΤτΕ ο ΥΠΟΙΚ απάντησε πως οι προβλέψεις ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες και σε αυτό το φάσμα «θα κυμανθεί και ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης ενσωματώνουν τις τελευταίες προβλέψεις και εκτιμήσεις για την στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν απέκλεισε η τελική πρόβλεψη να είναι κατά 0,1%-0,2% πιο υψηλή ή πιο χαμηλή αλλά «θα είναι σε αυτή την περιοχή που σημαίνει ότι με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 για ύφεση στο 8,2% το 2020, η οικονομία θα καλύψει περίπου τη μισή χαμένη διαδρομή του 2020 το 2021. Δηλαδή θα έχουμε μία ισχυρή ανάκαμψη».

Για το θέμα των καθυστερήσεων στη Γερμανία αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο ΥΠΟΙΚ είπε πως υπάρχουν διπλωματικές προσπάθειες από την Ελλάδα και από άλλα κράτη, όπως από τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας για «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες» και η εκτίμηση όλων φαίνεται ότι είναι πως «αυτές οι διαδικασίες πάνε προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου και τότε θα αρχίσουν να γίνονται εκταμιεύσεις» πόρων. «Εμείς προσδοκούμε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολη» είπε. Αλλά θύμισε πως «ακόμα δεν έχει εγκριθεί η συμφωνία για τους ίδιους Πόρους σε αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των άλλων στη Γερμανία. Και πως χρειάζεται στη συνέχεια η Ευρώπη να βγει να δανειστεί πόρους, για να δανείσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ετσι, εξήγησε πως «υπάρχουν δύο κρίσιμα στάδια τα οποία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και εμείς πιέζουμε στα διεθνή forum ώστε να προχωρήσει συνολικά για την Ευρώπη το ταμείο».

Για τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ είπε «έχουμε αποφασίσει από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης πως θα εξακολουθήσει να υφίσταται δημοσιονομική χαλάρωση», αλλά «άλλο όμως δημοσιονομική χαλάρωση και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός». Επισήμανε πως «θα μπορέσει η χώρα να υλοποιεί πολιτικές επεκτατικές στο βαθμό που πρέπει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιτυγχάνοντας όμως και ουσιαστική ανάκαμψη για να επιστρέψει η δημοσιονομική ισορροπία σταδιακά από το 2022 και μετά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider