BofA: Μεγάλες αποκλίσεις στην ανάκαμψη των οικονομίων - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Μεγάλες αποκλίσεις στην ανάκαμψη των οικονομίων - Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Oι νότιες χώρες της Ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Γαλλία θα μείνουν αρκετά πιο πίσω από την αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ, με τη Βρετανία να έπεται.

Μεγάλες αποκλίσεις δημιουργούνται στην προσπάθεια ανάκαμψης των οικονομιών από την πανδημία του κορονοϊού, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Bank of America.

Συγκεκριμένα, οι νότιες χώρες της Ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Γαλλία θα μείνουν αρκετά πιο πίσω από την αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ, με τη Βρετανία να έπεται. Στο Q+48 όπως αποτυπώνεται στον πίνακα φαίνεται το κόστος της πανδημίας ενώ η εικόνα που διατηρεί η BofA φαίνεται μέχρι και το 2026 όπου η Ελλάδα θα έχει καλύψει το 80% από τα προ χρηματοοικονομικής κρίσης επίπεδα.

insider

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη για την ΕΚΤ σύμφωνα με τη BofA, καθώς ο αυξανόμενος ρυθμός των εμβολιασμών θα κάνουν πιο περίπλοκο το «ραντεβού» των αξιωματούχων τον Ιούνιο, με κίνδυνο να χαμηλώσουν οι αγορές από το πρόγραμμα PEPP το γ' τρίμηνο. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκους οι υποβαθμίσεις από investment grade το Μάρτιο χτύπησαν κόκκινο.

Η BofA αναφέρεται και στη σύσταση του ΔΝΤ για υψηλότερη φορολόγηση σε εταιρείες που ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η φορολόγηση όσων μπορούν να το αντέξουν οικονομικά θα βοηθήσει την κοινωνική συνοχή εν μέσω μια εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης. Η φορολογική πολιτική ευνόησε τις επιχειρήσεις, παρά τα νοικοκυριά και τους ψηφοφόρους, τα τελευταία χρόνια.

Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, ο μέσος φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων μειώθηκε από το 30% στις αρχές αυτής της δεκαετίας σε μόλις 22% επί του παρόντος. Αντίθετα, ο μέσος συντελεστής φορολογικού εισοδήματος (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών) εξακολουθούν να κυμαίνονται στο 47%. Κάποια αναστροφή αυτών των τάσεων φαίνεται τώρα αναπόφευκτη.

Επιπλέον η κρίση που προκάλεσε η πανδημία υπήρξε πολύ άνιση για τις κυβερνήσεις έναντι των εταιρειών. Σύμφωνα με τη BofA, η αύξηση του δημόσιου χρέους έχει γενικά ξεπεράσει εκείνη των εταιρειών. Που οφείλεται αυτό; Οι κυβερνήσεις κατέφυγαν σε μηχανισμούς υποστήριξης για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, ενώ οι εταιρείες, μπόρεσαν να μειώσουν με σύνεση το κόστος (απασχόληση, capex) για να διατηρήσουν σε υγιή επίπεδα το cash flow. Έτσι, οι εταιρείες μπορούν να επωμιστούν τα μεγαλύτερα κόστη σε αυτό το στάδιο, για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider