Σταϊκούρας: Έρχονται ανακοινώσεις για ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια και αγρότες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Έρχονται ανακοινώσεις για ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια και αγρότες
H δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα γίνει άμεσα, αλλά σταδιακά έως και το 2023, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε προαναγγελία ανακοινώσεων του Υπουργείου Οικονομικών για το καθεστώς που θα ισχύει φέτος για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια, αλλά και για το εισόδημα των αγροτών (σ.σ. τέλος επιτηδεύματος) που συνδέονται με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Προανήγγειλε επίσης πιθανή αύξηση και διεύρυνση του προγράμματος επιδότησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ πληττόμενων κλάδων, επισημαίνοντας πως τα κονδύλια αναζητούνται από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Επιπλέον ανέφερε πως η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα γίνει άμεσα, αλλά σταδιακά έως και το 2023: μέσα από την επιστροφή στην κανονικότητα και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, ανέφερε πως το επόμενο αμέσως χρονικό διάστημα θα υπάρχει μία συνολική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για το πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις. Μίλησε για μία ολική προσέγγιση στις φορολογικές δηλώσεις με την οποία «να αποτυπώσουμε σωστά την πραγματικότητα» αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων, και όσον αφορά σε «2-3 θέματα» όπως είναι οι αγρότες (σ.σ. τέλος επιτηδεύματος), τα τεκμήρια και το θέμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών «που είναι ένα σωστό μετρό αλλά θα πρέπει να σταθμίσουμε τη μείωση κατανάλωσης με την αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε το πλέγμα μέτρων που έχουν ληφθεί περιλαμβανομένης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα και αφορά σε πάνω από 100.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια, πολύ περισσότερες όπως είπε από τις 10.800 στις τρεις περιφερειακές ενότητες που παραμένουν κλειστές στον κλάδο του εμπορίου. Είπε πως η καταβολή θα γίνει το Μάιο γιατί πρώτα πρέπει να φανεί αν θα παραμείνουν κλειστές για το σύνολο του μήνα (σ.σ. καθώς σε περίπτωση που μείνουν κλειστές λιγότερο από 15 μέρες θα λάβουν το ήμισυ του ποσού). Υπενθύμισε ότι στις 19 Απριλίου λήγει η περίοδος υποβολής αιτήσεων στην επιστρεπτέα 7, στην οποία έχουν υποβάλει ήδη αίτημα 40 χιλιάδες επιχειρήσεις.
Ο υπουργός ερωτηθείς για το αν το μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου του της εστίασης - πού προαναγγέλθηκε με χρηματοδότηση μέσα από το νέο ΕΣΠΑ - θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ανέφερε πώς σε συνεργασία με το επισπεύδων Υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει αυτή η πρόθεση. Αναζητούνται πόροι «έτσι ώστε να διευρύνουν την γκάμα των δικαιούχων των προγραμμάτων και όταν βρεθούν αυτοί διαθέσιμοι Πόροι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις».

Επιστροφή σε δημοσιονομική ισορροπία έως και το 2023

«Ακριβώς επειδή η υγειονομική κατάσταση είναι χειρότερη, το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο, το χρέος θα είναι υψηλότερο», ανέφερε, επισημαίνοντας πως τα μέτρα στήριξης φέτος θα έχουν αξία τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια ευρώ. «Το ταμείο της χώρας έχει περίπου 30 δισ ευρώ ταμειακά διαθέσιμα» και είναι έτοιμη και για «το δυσμενές σενάριο» που είναι «να λειτουργήσει η οικονομία με περιοριστικούς όρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Επανέλαβε την πρόβλεψη για πολύ καλύτερη πορεία του τουρισμού φέτος σε σχέση με το 2020. Είπε πως «δανειζόμαστε από τις αγορές προκειμένου να ενισχύσουμε τους πολίτες. Όταν περάσει ένα χρονικό διάστημα και αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση, ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει περισσότερα έσοδα. Τότε θα αρχίσουν να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης από το κομμάτι των δαπανών, θα μειώνονται δηλαδή οι δαπάνες. Ταυτόχρονα θα αρχίσουν να εισρέουν πόροι από το ταμείο ανάκαμψης αλλά και από τη νέα προγραμματική περίοδο, από το νέο ΕΣΠΑ». Κατά συνέπεια, είπε μέσα από την ανάπτυξη θα έρθουν περισσότερα έσοδα. «Συνεπώς η δημοσιονομική ισορροπία στη χώρα θα έρθει εν μέρει το 2021 και πιο πολύ το 2022 και το 2023 πιο πολύ με μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας και όχι με μέτρα λιτότητας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider