Του χρέους τα παράξενα... συνεχίζονται

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Του χρέους τα παράξενα... συνεχίζονται
Μια ψύχραιμη ματιά προς τα πίσω αποκαλύπτει παράδοξες συμπεριφορές των θεσμικών επενδυτών, με πρωταγωνιστές τα ελληνικά και... αμερικάνικα ομόλογα. Τι λένε τα spreads οι παράδοξες αποδόσεις και η αμηχανία των Κεντρικών Τραπεζών. 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πρόσφατη επιτυχής έκδοση του 30ετούς ομολόγου στις 18 Μάρτη από το ελληνικό δημόσιο, ήταν για τον ΟΔΔΗΧ ο εορτασμός των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Πράγματι μία χώρα με non investment grade αξιολόγηση ενός χρέους που ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ και βγαίνει στις αγορές για να δανεισθεί 2,5 δισ. ευρώ με ένα ομόλογο που θα λήξει μετά από 30 χρόνια είναι πέραν κάθε λογικής υπό φυσιολογικές συνθήκες.  

Κι όμως οι επενδυτές όχι μόνο ανταποκρίνονται, αλλά κάνουν «ουρά» έξω από τον ΟΔΔΗΧ προσφέροντας 26 δισ. ευρώ για να μπουν στη λίστα των ολίγων, που θα καταφέρουν να πάρουν έστω και ένα μικρό κομμάτι από την πίτα των 2,5 δισ. ευρώ ομολόγων… Και μάλιστα με ένα επιτόκιο κάτω από το 2%, ήτοι μόλις 1,956%.

Για να διαπιστώσει κανείς το πόσο παράδοξο είναι αυτό, αρκεί να σκεφτεί ότι την ίδια χρονική στιγμή ο κ. Μπάιντεν και η κα Γιέλεν, ο πρόεδρος και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δανείζονται για την αμερικάνικη κυβέρνηση για την ίδια διάρκεια, ήτοι τα 30 χρόνια σχεδόν μισή μονάδα ακριβότερα, ήτοι με 2,386% επιτόκιο. Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα με τα οποία δανείζεται το αμερικανικό δημόσιο έχουν ξεπεράσει το 1,623%, με το αντίστοιχο ελληνικό δεκαετές να διαπραγματεύεται στην δευτερογενή αγορά στο 0,84% (!). 

Του κόσμου τα παράδοξα είναι εδώ... 

Τι πραγματικά συμβαίνει; Δεν ξέρουν οι θεσμικοί επενδυτές που έκαναν ουρά «έξω» από τον ΟΔΔΗΧ για το τριακονταετές, ότι η διαβάθμιση του ελληνικού χρέους είναι τρείς βαθμίδες κάτω από την χαμηλότερη investment grade διαβάθμιση (BBB); Ασφαλώς και το γνωρίζουν.

Μια ματιά στο ακόλουθο διάγραμμα ίσως δίνει μία ιδέα για την λύση του μυστηρίου

insider



Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχει δρομολογήσει από το 2020 μία αναπάντεχη και πρωτοφανή σε μέγεθος αύξηση του δανεισμού του παρακάμπτοντας την συνταγματική απόφαση για το «φρένο» στην αύξηση του χρέους του. 

Αν σ’ αυτό προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι μόλις πριν λίγες ημέρες δήλωσε χωρίς να τον αμφισβητήσει κανείς ότι «τώρα δεν είναι η στιγμή για να κοιτάζουμε το χρέος…», σε μία χώρα η οποία το 2020 δανείσθηκε σχεδόν 400 δις για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος, το οποίο μετριέται πλέον σε τρις ευρώ, ενώ φέτος θα χρειασθεί άλλα τόσα και περισσότερα, όπως επίσης ότι στα βήματα Ντράγκι κινείται και ο Μακρόν, καταλαβαίνει κανείς ότι για τον δρόμο που έχει πάρει η ΕΚΤ δεν υπάρχει εύκολη και... ορατή επιστροφή

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αυτός που ορίζει το επιτόκιο δανεισμού για το ελληνικό χρέος investment ή non investment grade, δεν είναι οι αγορές. Είναι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και η «όρεξή» της να αγοράζει ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα με το PEPP και το APP. Για όσο ακόμα χρειασθεί. Και πόσο είναι αυτό; Προς το παρόν κανείς δεν θέλει να κάνει εκτιμήσεις για το αν θα σταματήσει τον Μάρτιο του 2022 ή αργότερα. 

Έτσι κι αλλιώς η απάντηση στο ερώτημα αυτό προς το παρόν δεν μπαίνει στην κρυφή ατζέντα του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Δεν μπαίνει τουλάχιστον μέχρι να φανεί στον ορίζοντα ότι η πανδημία εκτονώνεται και να αρχίσει να καταγράφεται το μέγεθος της πραγματικής ζημιάς που θα αφήσει πίσω της... 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider