Σταϊκούρας: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις του πακέτου στήριξης Απριλίου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις του πακέτου στήριξης Απριλίου
Προβληματίζει η παράταση του lockdown. Στα σκαριά μέτρα στήριξης από κοινού με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης για το μήνα Απρίλιο, όταν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα υγειονομικά δεδομένα και για τους περιορισμούς που θα ισχύουν, επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Αction24.

Παραδέθηκε ότι είναι προβληματισμένος από την παράταση του lockdown και προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης τα οποία σχεδιάζονται σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Για νέες εξόδους στις αγορές αναφέρθηκε στα 12 δισ. ευρώ που αρχικά υπολογιζόταν για το 2021 και πως πλέον «θα βγαίνουμε τακτικά στις αγορές συνεκτιμώντας την κατάσταση που βρίσκονται οι αγορές».

Περιέγραψε τις αλλαγές που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία, όπως είπε, θα διανεμηθεί στο τέλος Απριλίου. Μεταξύ αυτών των αλλαγών είναι η δυνατότητα εταιρείες που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους να ενταχτούν ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020.

"Όταν θα έχουμε και τα δεδομένα της Παρασκευής θα τοποθετηθούμε για το πλήρες πακέτο μέτρων", πρόσθεσε και επανέλαβε ότι στα 570 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το κόστος των αναδρομικών αλλαγών για τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας και στο 1 δισ. ευρώ το κόστος του 7ου κύκλου.

Για το ενδεχόμενο να διθεί μεγαλύτερο ποσοστό μη Επιστρεπτέας αναλογίας πέραν του 50% επισήμανε πως με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει. Και αυτό γιατί δημοσιονομικά το βάρος αφορά στο 2021 και "δεν έχουμε άλλα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια φέτος για να κάνουμε άλλη μία κίνηση με τα σημερινά δεδομένα». Αλλά άφησε ένα παράθυρο για το μέλλον λέγοντας πως «υπάρχει μία δυναμική στην οικονομία που ακολουθεί τα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης".

Αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στα πρώτα βήματα επιστροφής τους στην κανονικότητα. «Υπάρχουν πολλά διαφορετικά εργαλεία που επεξεργαζόμαστε και θα διευκολύνουν τους πολίτες και τους επιχειρηματίες στα πρώτα βήματα επιστροφής στην πραγματικότητα», ανέφερε ο υπουργός και προανήγγειλε πρωτοβουλίες που εξετάζονται από κοινού με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι πρωτοβουλίες θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο και θα ξεδιπλωθούν έως το καλοκαίρι, ανάλογα με το πώς και πότε θα ανοίγει η αγορά, εξήγησε.

«Με προβληματίζει η παράταση του lockdown πέραν του Μαρτίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φοβόμαστε» είπε. «Θα είμαστε κοντά στο δημόσιο σύστημα υγείας για όσο χρειαστεί, θα είμαστε κοντά και στην ελληνική επιχείρηση και στην κοινωνία για όσο χρειαστεί», ανέφερε.

Επισήμανε πως η αποπληρωμή του ΔΝΤ βοηθά στη συγκράτηση του ύψος του χρέους και σε καλούς όρους δανεισμού. Ο υπουργός επεσήμανε πως πάντα πρέπει η κυβέρνηση να δίνει έμφαση στις αγορές για να μπορεί να δανείζεται με καλούς όρους.

Όσο υπάρχει αξιοπιστία στη χώρα, συνετή δημοσιονομική πολιτική, δημοσιονομική ευελιξία αλλά όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός και οι αγορές θα μας δανείζουν με χαμηλό κόστος και θα έρθει όλο και πιο κοντά η επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε.

Ανέφερε πως ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάκαμψης θα πετύχει η χώρα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και τότε «θα αρχίσουν να μειώνονται οι δαπάνες, να αυξάνονται τα έσοδα» και να επέρχεται δημοσιονομική ισορροπία γιατί θα αρχίσει η οικονομία ανακάμπτει. Και τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης επισήμανε πως θα συμβάλλουν στη διαδικασία ανάκαμψης και θα στηρίξουν τομ παρονομαστή του δείκτη χρέους δηλαδή το ΑΕΠ. Έτσι, θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους λόγω της ανάκαμψης.

Για το ποιο θα πρέπει να είναι το πλεόνασμα από το 2023 και μετά, επισήμανε πως είναι πάρα πολύ νωρίς να συζητήσουμε για το 2023 όχι μόνο ως χώρα αλλά και ως Ευρώπη. Γιατί ούτως ή άλλως η συζήτηση θα τεθεί στο τραπέζι και για το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης πάνω στο οποίο στηρίζονται οι στόχοι. «Πρέπει οι χώρες να έχουν δημοσιονομική σταθερότητα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία, αλλά αυτή θα πρέπει να μην οδηγεί σε υπερβολικά πλεονάσματα τα οποία σκοτώνουν την ανάπτυξη», είπε.

Για το αν θα χρειαστεί μνημόνιο ή μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα επισήμανε πως δεν ζητάει κανένας στην Ευρώπη για καμιά χώρο κάτι τέτοιο. «Και όσο ακολουθούμε αυτή την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider