Ο λογαριασμός που οδηγεί στις πτωχεύσεις, τι θα πάρουμε, τι χρωστάμε, τι θα δώσουμε…

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο λογαριασμός που οδηγεί στις πτωχεύσεις, τι θα πάρουμε, τι χρωστάμε, τι θα δώσουμε…
Οι αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται, οι μειούμενες ή αλλιώς «στοχευμένες» πολιτικές στήριξης και το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης βγάζουν ένα λογαριασμό που χτυπάει «κόκκινο».

Οι αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται, οι μειούμενες ή αλλιώς «στοχευμένες» πολιτικές στήριξης και το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης βγάζουν ένα λογαριασμό που χτυπάει «κόκκινο».

Η απλή αριθμητική βγάζει αποτελέσματα που οδηγούν σε πτωχεύσεις και κορύφωση της ανεργίας με το που θα ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα, αν δεν υπάρξει ένα νέο πλαίσιο παρέμβασης στην οικονομία.

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ηΤτΕ είναι ενδεικτικά της χιονοστιβάδας που θα αρχίσει να κινείται με το που αρχίσει η … «ανάκαμψη».

Σχεδόν οι μισές από τις δανειακές υποχρεώσεις συνολικά του χώρου της μικρομεσαίας οικονομικής δραστηριότητας έχει πάψει να εξυπηρετείται και συσσωρεύται πλέον πάνω στο ήδη επικίνδυνο φορτίο των προηγούμενων κόκκινων δανείων. Ο όγκος αυτού του νέου φορτίου θα φανεί σε όλες του τις διαστάσεις και συνέπειες όταν σταματήσει η εφαρμογή των πολιτικών στήριξης, κυρίως δε οι αναστολές υποχρεώσεων πληρωμής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ελεύθεροι επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν πάψει να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους σε ποσοστό της τάξης του 55,4% όσο αφορά τα δάνειά τους. Σ΄ αυτό πρέπει να προσθέσει κανείς τα χρέη που συσσωρεύονται από την αδυναμία κάλυψης λειτουργικών υποχρεώσεων τόσο προς Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας όσο και προς τρίτους…

Οι αριθμοί που αποτυπώνουν τις υποχρεώσεις αυτές συνολικά ξεπερνούν τα 9,5 – 10 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο της τάξης των 17,2 – 18,5 δισ. ευρώ. Ανάλογης έκτασης είναι και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση δανείων των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ΤτΕ η αδυναμία τους στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων αφορά σε ποσοστό 47% ήτοι περί τα 13,5 – 14 δισ. ευρώ σε ένα συνολικό ποσό υποχρεώσεων περί τα 30 δις ευρώ.
Συνολικά δηλαδή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί το πλέον δυναμικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας τουλάχιστον όσον αφορά την απασχόληση έχει συσσωρεύσει μία «πληγή» της τάξης των 23 – 24 δισ. ευρώ το οποίο με την επανεκκίνηση της οικονομίας, εφ’ όσον εκτονωθεί η πανδημία θα αποτελεί άμεσα απαιτητή υποχρέωση…

Παράγοντας της ΤτΕ με γνώση του θέματος στον οποίο απευθύνθηκε το Insider.gr εκτιμά ότι η επανεκκίνηση της οικονομία θα «εξαερώσει» κυριολεκτικά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς αυτές έχουν ακόμα και σήμερα την μικρότερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

«Είναι αδύνατο να διασφαλισθεί με τα σημερινά δεδομένα η αναχρηματοδότηση του χρέους αυτού, δεν είναι σ’ αυτό το πεδίο που κατευθύνεται κατά κύριο λόγο η εγγυοδοτική παρέμβαση του δημοσίου…».

Η αλλαγή στην ρητορική της Ε.Ε. και κατά συνέπεια των εθνικών κυβερνήσεων μαζί και της Ελλάδας, όσο αφορά την συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης από «οριζόντια» σε «στοχευμένη», έχει προκαλέσει την αυξανόμενη ανησυχία σε πολλούς κλάδους που καλύπτονται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί η «στοχευμένη» στήριξη συνδέεται πλέον με το κριτήριο της βιωσιμότητας, το οποίο ελέγχεται από τον τραπεζικό τομέα, στον οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που κατά βάση μέχρι σήμερα δεν έχουν επαρκή χρηματοδοτική πρόσβαση…

Με αυτές τις προϋποθέσεις το νέο συσσωρευμένο χρέος υποχρεώσεων στον χώρο αυτό απειλεί να λειτουργήσει ως ωρολογιακή βόμβα της οποίας η ενεργοποίηση χρονικά συνδέεται με την επανεκκίνηση (!) της οικονομίας.

Παράλληλα οι προσδοκίες για χρηματοδοτική στήριξη στον χώρο αυτό της ευρύτερης μικρομεσαίας δραστηριότητας είναι εκτός του σχεδιασμού του NGEU (Ταμείου Ανάκαμψης) το οποίο στο «δωρεάν σκέλος» του αφορά την εισροή 24 δις ευρώ. Βέβαια το ποσό αυτό αν «κατανεμηθεί» στην επταετία της περιόδου που θα πρέπει να καλύψει αφορά σε κάτι λιγότερο από 350 ευρώ ανά κάτοικο, αν κανείς προχωρήσει στην σχετική αναγωγή…

Με αυτούς τους όρους οι ανησυχίες, για ένα μεγάλο κύμα πτωχεύσεων και μαζικής συρρίκνωσης της απασχόλησης στον χώρο της μικρομεσαίες δραστηριότητας, με το άνοιγμα και την επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, που αναπόφευκτα ενεργοποιεί και τις σε αναστολή υποχρεώσεις, δικαιολογημένα αντιμετωπίζεται στην ΤτΕ ως ένα από τα μεγαλύτερα εν αναμονή προβλήματα της εγχώριας οικονομίας.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει έντονη αλλά εκτός δημοσιότητας προς το παρόν συζήτηση για την ανάγκη να προσεγγίσει η Ελλάδα και το δανειακό σκέλος του NGEU, όπως επίσης και το πρόγραμμα ενισχύσεων (δανειακών μέσω ESM) που είχε αποφασίσει το Eurogroup πριν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ενδιαφέρον είναι ότι ανάλογες «ζυμώσεις» βρίσκονται σε εξέλιξη και στις άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider