Σταϊκούρας: Τα όπλα που δίνει η απόφαση της Κομισιόν για «χαλαρούς» κανόνες και το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Τα όπλα που δίνει η απόφαση της Κομισιόν για «χαλαρούς» κανόνες και το 2022

Στο, αναγκαίο, δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο “Fin Forum 2021». Όπως υπογράμμισε ς, η Ελλάδα διαθέτει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα και το υπ. Οικονομικών έχει λάβει όλες τις απαραίτητες προβλέψεις και δικλείδες ασφαλείας, με διττό στόχο: πρώτον, να πιάσει τόπο η δημοσιονομική στήριξη και, δεύτερον, να μην υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα στα 34 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Όμως, η σωστή διαχείριση, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει πλέον η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές, αλλά και το πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης που έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν τις κύριες δικλείδες ασφαλείας. Και όλα αυτά, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει ενώ βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το 2018 και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Για την παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για το 2022 είπε πως επιτρέπει στην Ελλάδα τη συνέχιση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Επίσης, εξήγησε, προτείνεται περαιτέρω ευελιξία μέχρι το 2023, με στόχο να επανέλθουν τα κράτη μέλη στη δημοσιονομική κατάσταση που ήταν το 2019. Επιπλέον, προτείνεται να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην αποσυρθούν γρήγορα τα μέτρα στήριξης, κάτι το οποίο υποστηρίζει και η Ελληνική Κυβέρνηση και πρόκειται να συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ecofin.

Επανέλαβε πως το συνολικό κόστος στήριξης της κοινωνίας από τον προϋπολογισμό εκτιμάται φέτος σε 11,6 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δισ. ευρώ, λόγω της επιμονής των αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων. Επίσης αναφέρθηκε ξανά στην εκτίμηση για κόστος 3 δισ. ευρώ το μήνα από το «λουκέτο» επιμερίζοντάς το για κάθε εβδομάδα lockdown σε 750 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να συνδράμουν ακόμα περισσότερο στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο βιώσιμο και αναπτυξιακό.

Τέλος, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο χρηματοδότησης έργων και μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, από τα 32 δισ. του Ταμείου, τα 5,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν φέτος, με τη μορφή επιχορηγήσεων (4,2 δισ.) και δανείων (1,3 δισ. ευρώ).

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider