«Πράσινο φως» από ESM και EFSF για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» από ESM και EFSF για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ 
Ο υπουργός Οικονομικών είχε προαναγγείλει τη διαδικασία για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή, ποσού περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Την άρση της υποχρέωσης πρόωρης αποπληρωμής των δανείων τους αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δίνοντας το «πράσινο φως» στη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπό τους όρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM και το EFSF, μία πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη αποπληρωμή και προς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Με την άρση της υποχρέωσης αυτής, η Αθήνα δεν θα είναι αναγκασμένη να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια που έχει λάβει από τον ESM και το EFSF.

«Χάρη στο waiver που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει σε δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της χώρας, λόγω της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Θα ενισχύσει επίσης, την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα, καθώς ακολουθεί άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, που έχουν αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ νωρίτερα από τον προγραμματισμό. Οι ESM και EFSF είναι μακροπρόθεσμοι εταίροι της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της να εφαρμόσει πολιτικές που βελτιώνουν την ανάπτυξη και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους – αυτό είναι στο κοινό μας συμφέρον», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ESM και διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε προαναγγείλει τη διαδικασία για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή, ποσού περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022. Είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα Κυβέρνηση, μέσα σε ένα χρόνο, αποπληρώνοντας έτσι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 80% αυτού», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider