DBRS: Θα χρειαστούν πρόσθετες λύσεις εκτός του «Ηρακλή»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: Θα χρειαστούν πρόσθετες λύσεις εκτός του «Ηρακλή»
Η DBRS εκτιμά ότι θα χρειαστούν πρόσθετες λύσεις για να προχωρήσει η σύγκλιση των δεικτών ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε σημαντική μείωση των NPEs για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες το πρόγραμμα «Ηρακλής» όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει παρά την σημαντική αναμενόμενη βελτίωση στους δείκτες ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, οι δείκτες NPEs θα παραμείνουν υψηλοί σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο ακόμη και εάν εξαιρεθούν τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν μετά τη λήξη των moratoria λόγω της πανδημίας.

Η DBRS αναφέρει ότι ο δείκτης των NPEs, που βρισκόταν στο 35,8% στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2020, θα βελτιωθεί περίπου στο 25% όταν ολοκληρωθούν οι τιτλοποιήσεις, όταν ο δείκτης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφωνόταν στο 2,8% κατά μέσο όρο στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Έτσι εκτιμά ότι θα χρειαστούν πρόσθετες λύσεις για να προχωρήσει η σύγκλιση των δεικτών ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Lito Chousiada αναφέρει πως «υπογραμμίζουμε τη συμβολή του Ηρακλή στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι συναλλαγές NPE οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών θα βελτιωθούν σημαντικά, αν και θα υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ως εκ τούτου, απαιτούνται πρόσθετες συστημικές λύσεις ώστε να συγκλίνουν περαιτέρω με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider