Σταϊκούρας: Στο 1,2 δισ. ευρώ το κόστος των 15 ημερών του αυστηρού lockdown

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Στο 1,2 δισ. ευρώ το κόστος των 15 ημερών του αυστηρού lockdown
Τον Απρίλιο ενεργοποιείται το μέτρο στήριξης παγίων δαπανών, 3πλή ασπίδα για τις επιχειρήσεις μαζί με την Επιστρεπτέα 7 και με το «Γέφυρα 2».

Στα 1,2 δισ. ευρώ υπολόγισε το επιπλέον κόστος για την αγορά από το 15ήμερο σκληρότερο lockdown ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA. Επιπλέον, προανήγγειλε την οριστική ανακοίνωση του μέτρου των παγίων δαπανών των 500 εκατ εντός του Μαρτίου και την ενεργοποίησή του τον Απρίλιο, παράλληλα με την Επιστρεπτέα 7 και με το «Γέφυρα 2», μιλώντας έτσι για μία 3πλή ασπίδα για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα 27 δισ. ευρώ που έχουν μέχρι στιγμής δοθεί και επανέλαβε πως δεν είναι ακόμη σαφές αν θα ολοκληρωθεί φέτος η άσκηση των αντικειμενικών αξιών λόγω των περιορισμών.

«Έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και είμαστε κοντά στην κοινωνία, έτσι ώστε να καλύψουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα κάποιες από τις πληγές», ανέφερε για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν σε όσους επλήγησαν από το σεισμό. Αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την Κρατική Αρωγή. Είπε πως δημιουργείται ένας φορέας στο Υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα πάει στη Βουλή. Τα χρήματα, όπως δήλωσε, προέρχονται από διάφορες πηγές και θα δοθούν άμεσα στο βαθμό που θα υπάρξουν οι εκτιμήσεις από τους ανάλογους φορείς.

Ο Χ. Σταϊκούρας υπολόγισε στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το επιπλέον κόστος των 15ημερών για την αγορά, εκ των οποίων τα 500 εκατομμύρια είναι στο λιανεμπόριο. Λέγοντας ότι «έχουμε διαθέσιμα για να καλύψουμε ένα σημαντικό μέρος των απωλειών».

Μίλησε για αιτήσεις χορήγησης από περίπου 220 χιλιάδες δικαιούχους της Επιστρεπτέας 6 που έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής. Προανήγγειλε δεύτερο γύρο πληρωμών την Παρασκευή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κριτήριο της πτώσης του τζίρου και στα στοιχεία που δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων έκαναν αίτημα συμμετοχής, ενώ ήξεραν ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Δηλαδή είτε δεν δήλωσαν ούτε 200 ευρώ τζίρο είτε είχαν αύξηση τζίρου. Ενώ επανέλαβε πώς θα υπάρξει και Επιστρεπτέα 7 τον Απρίλιο, η οποία θα καλύπτει το πρώτο τρίμηνο.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να καλύψουμε σε τμήμα της κοινωνίας μέρος της ζημιάς, δεν θέλω να θριαμβολογήσω ότι καλύπτουμε όλη τη ζημιά, αλλά είμαστε κοντά στην κοινωνία όσο είναι εφικτό» είπε. «Όταν κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στην οικονομία μετά τις 16 Μαρτίου, ένα σοβαρό Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να κρατήσει πόρους και για την επόμενη μέρα» επισήμανε.

Για το νέο μέτρο επιδότησης παγίων δαπανών που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε διαπραγματεύσεις για 5-10 ημέρες ακόμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για «τα επιμέρους στοιχεία του μέτρου».

Η πρόταση της Ελλάδος είναι να καλυφθούν οι δαπάνες τύπου ΔΕΚΟ. Επίσης «άμεσα τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα Γέφυρα για τις επιχειρήσεις που θα επιδοτεί τα εταιρικά δάνεια αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ» ανέφερε.

Γενικότερα επισήμανε πως «θα πρέπει να είμαστε κοντά στην επιχειρηματικότητα και τον επόμενο μήνα και κατά την επιστροφή στην πραγματικότητα».

Μίλησε για ένα πρόγραμμα περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανέφερε πως το σχέδιο για τις πάγιες δαπάνες θα υλοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο. Ούτως ώστε μαζί με την Επιστρεπτέα 7 και τη Νέα «Γέφυρα» να δημιουργηθεί μία ασπίδα στήριξης των επιχειρήσεων. Σημείωσε πως ήδη τρέχει και το μέτρο της επιδότησης των τόκων ενήμερων δανείων (για το 1ο τρίμηνο).

Για το θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων είπε πως «το μετρό είναι σωστό και αυτό γιατί θέλουμε όσο μπορούμε να μειώσουμε την φοροδιαφυγή». Επισήμανε ωστόσο ότι θα γίνει προστακτική εξέταση των στοιχείων που θα συλλεχθούν για να ληφθούν αποφάσεις ούτως ώστε να μην αδικηθούν συμπολίτες που είναι πληττόμενοι.

Για την άσκηση των αντικειμενικών αξιών και για το νέο ΕΝΦΙΑ επισήμανε ότι επιδιώκουμε να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Αλλά άφhσε να εννοηθεί πως δεν είναι δεδομένο πως θα γίνει φέτος. Για το πότε θα γίνει η μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ είπε ως είναι μόνιμο μέτρο. Άρα, εξαρτάται από το πότε θα τελειώσει Πανδημία και θα λήξει η περίοδος λήψης προσωρινών μέτρων. Προς το παρόν η άσκηση των αντικειμενικών του 2021 συνδέεται με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε κάποιες περιοχές και σε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε άλλες περιοχές με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, εξήγησε.

Αναφέρθηκε στην αύξηση του λογαριασμού των μέτρων στήριξης του 2021 από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 11,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider