X. Σταϊκούρας: Δεν είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν φέτος οι αντικειμενικές

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
X. Σταϊκούρας: Δεν είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν φέτος οι αντικειμενικές
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Από την πορεία των υγειονομικών περιορισμών θα εξαρτηθεί το κατά πόσο θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές φέτος επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Εξήγησε πως δεν είναι βέβαιο πως η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες θα ολοκληρωθεί «γιατί έχουμε και την πανδημία».

Άρα αν η άσκηση αυτή ολοκληρωθεί και «προλάβουμε να ενσωματώσουμε τα στοιχεία και επιβεβαιωθεί ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος από το γεγονός της αναγκαίας φορολόγησης του πλούτου σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας» τότε θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως στα μεσαία και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Επίσης ο υπουργός επανέλαβε το επιπλέον κόστος που επωμίζονται τα κρατικά ταμεία και η οικονομία κάθε φορά που παρατείνεται το lockdown. «Έχουμε θέσει όλα τα σενάρια υπόψιν των συνεργατών του υπουργείου Οικονομικών και έχουμε λειτουργήσει έτσι ώστε να βοηθήσουμε την κοινωνία σε όλα τα σενάρια, και στο καλό και στο αρνητικό σενάριο.

Εμπλουτίζουμε τα μέτρα και θα τα επεκτείνουμε για όσο χρειαστεί. Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί», αλλά «όσο παρατείνονται οι περιοριστικοί όροι στη λειτουργία της οικονομίας τόσο είναι ανέφικτο να καλυφθούν όλες οι απώλειες» είπε. «Επί ένα χρόνο η ελληνική πολιτεία λειτουργεί με λιγότερα έσοδα και περισσότερες δαπάνες» ανέφερε.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τη κάλυψη πάγιων δαπανών ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. «Αυτές είναι οι δυνατότητες της χώρας» είπε για το ποσό και ανέφερε πως θα επιλεγούν οι τρόποι κάλυψης «ενός τμήματος της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είπε πως οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ξεπερνούν τις 725.000, αλλά το πόσοι θα γίνουν δεκτοί τώρα θα εξεταστεί με βάση την πτώση τζίρου.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, η προθεσμία για την πληρωμή των οποίων εκπνέει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider