Δημοσιονομική πειθαρχία και από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU) και «προειδοποιήσεις» Λαγκάρντ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιονομική πειθαρχία και από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU) και «προειδοποιήσεις» Λαγκάρντ
Η Λαγκάρντ υπενθυμίζει την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας (!) στους προϋπολογισμούς. Φέτος η ανάκαμψη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα καθοριστούν από τις ανεπάρκειες της εμβολιαστικής καμπάνιας και την πολιτική της ΕΚΤ.

Στην προχθεσινή συζήτηση και ψήφιση του νέου κανονισμού για το NGEU ή αλλιώς Ταμείο Ανάκαμψης, στο Ευρωκοινοβούλιο, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θεώρησε αναγκαίο να κάνει υπενθύμιση προς τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. για την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας (!) στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών.

Στην μετά covid χρονική περίοδο βέβαια... καθώς και φέτος η ανάκαμψη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα καθοριστούν από τις ανεπάρκειες της εμβολιαστικής καμπάνιας και την πολιτική της ΕΚΤ ασφαλώς.

Η σχετική συζήτηση δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία για κανέναν αν δεν συνδεόταν άμεσα με το άρθρο 9 του κανονισμού λειτουργίας του NGEU στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι το Ταμείο θα είναι υποχρεωμένο να σταματά την εκταμίευση πόρων στις κυβερνήσεις οι οποίες δεν έχουν δρομολογήσει μια αποτελεσματική πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων τους...

Για χώρες που έχουν περάσει την εμπειρία των μνημονιακών χρόνων της προηγούμενης δεκαετίας, όπως η Ελλάδα το άρθρο 9, ηχεί ήδη απειλητικά.

Ειδικά για το ελληνικό δημόσιο η επαν-ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2018, για επιστροφή στο καθεστώς των υποχρεωτικών πλεονασμάτων, θα μπορούσε να ανακόψει κάθε θετική επιρροή από την διοχέτευση των πόρων του NGEU.

Το παράδοξο στην συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ότι παρά το γεγονός ότι από πλευράς Κομισιόν έχει ανασταλεί λόγω covid-19 ο περιορισμός για τα ελλείμματα και το χρέος, κανείς δεν ζήτησε με την ψήφιση του κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης την αναστολή του άρθρου 9. Έστω και προσωρινά μέχρι την εκτόνωση της πανδημίας.

Το ακόμα μεγαλύτερο παράδοξο είναι ότι αυτός που υπενθύμισε την δημοσιονομική πειθαρχία ήταν η Λαγκάρντ. Η οποία εκ μέρους της ΕΚΤ έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στις κυβερνήσεις να μη βιαστούν να διακόψουν τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους όσο κρατάει η πανδημία και τα οποία έτσι κι αλλιώς στηρίζονται στα δημοσιονομικά ελλείμματα και την διευκόλυνση αναχρηματοδότησης τους από τα προγράμματα της ΕΚΤ.

Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι παράλληλα με τις προειδοποιήσεις για την επανεκκίνηση της ...δημοσιονομικής πειθαρχίας έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Κομισιόν για την επανεκτίμηση του ποσού των 750 δις ευρώ που είχε αποφασιστεί να δοθεί με το Ταμείο και το οποίο κρίνεται πλέον ανεπαρκές.

Στις ΗΠΑ το «πακέτο» Μπάιντεν έχει προσδιοριστεί στο 1,9 τρισ. δολάρια. Για την Ευρωζώνη ειδικά μετά τις επιβεβαιωμένες πλέον προβλέψεις για καθυστέρηση από την έξοδο από την πανδημία οι επανεκτιμήσεις που γίνονται κάνουν λόγο για αναγκαία αύξησή του από 500 έως και 700 δις ευρώ, πάντα μέσα στην διάρκεια του επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. Η οποιαδήποτε απόφαση αναθεώρησης πάντως δεν θα είναι σύντομα και αναμένεται να διαμορφωθεί αφού ξεκινήσει η ροή των πόρων του Ταμείου μέσα στο 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider