DBRS: Από 1,5% - 4% η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας το 2021

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: Από 1,5% - 4% η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας το 2021

Ανησυχίες προκαλεί η αναζωπύρωση της πανδημίας και οι μεταλλάξεις του νέου στελέχους του κορονοϊού, σύμφωνα με τη DBRS, καθώς ενεργοποιούνται εκ νέου πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, ενώ τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης παραμένουν σε ισχύ στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, γεγονός που περιορίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά εργασίας και στα εισοδήματα, τα επίπεδα εμπιστοσύνης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Για την εγχώρια οικονομία, η DBRS αναφέρει πως τα δεδομένα του γ' τρίμηνου ήταν ελαφρώς ασθενέστερα από ότι ανέμενε, αντανακλώντας εν μέρει την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, που δέχθηκε το σφοδρότερο πλήγμα από την πανδημία.

insider

Έτσι ο καναδεζικός οίκος αξιολόγησης, αναμένει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο 4,5% το 2021, προτού πέσει στο 3,5% στο βασικό σενάριο με την ανεργία να «εκτινάσεται» στο 18% για εφέτος, πριν μειωθεί στο 17%.

Από την άλλη, στο δυσμενές σενάριο η DBRS «βλέπει» την αναπτυξιακή δυναμικής της χώρας να περιορίζεται στο 1,5% το 2021, πριν ανεβάσει ρυθμούς το 2022 στο 4%. Η ανεργία σε αυτό το σενάριο αναμένεται να φτάσει στο 19% το 2021 προτού μειωθεί ελάχιστα στο 18% ένα χρόνο αργότερα.

insider

 

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο οίκος μερικές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη τον κίνδυνο μιας διπλής ύφεσης, καθώς ο ρυθμός των εμβολιαστικών κυμαίνειται σε χαμηλά επίπεδα. Εάν αυτό συνεχιστεί, σε συνδυασμό με μια αύξηση των κρουσμάτων και μια πιθανή αποτυχία των εμβολίων στο να παρέχουν μακροχρόνια ανοσία, τότε όλες οι χώρες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με νέα εμπόδια και κωλύματα, με τις αναπτυξιακές προοπτικές να αναθεωρούνται επί τα χείρω, σύμφωνα με τη DBRS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider