Γεωργιάδης: Διαφορετική η αγορά στη μετά Covid εποχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Διαφορετική η αγορά στη μετά Covid εποχή

Στη διαφορετική εικόνα που θα έχει η αγορά την επόμενη μέρα μετά την πανδημία και στην ανάγκη για προσαρμογή στα νέα δεδομένα αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, λόγω της αναστολής λειτουργίας της αγοράς και της μεγάλης διάρκειας της πανδημίας διαμορφώθηκαν νέες καταναλωτικές συνήθειες στο αγοραστικό κοινό αλλά και «οι ίδιες οι επιχειρήσεις έχουν διαπιστώσει ότι αν επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες και στην προσπάθεια να οικοδομήσουν και έναν εναλλακτικό τρόπο πώλησης προϊόντων πέραν του κλασικού λιανικού εμπορίου στο κατάστημα, μπορεί να αποκομίσουν και κέρδη, μπορεί να μειώσουν το κόστος τους και άρα να έχουν διπλό όφελος ως επιχειρήσεις».

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν αυξήσει τον τζίρο τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο όχι 100% αλλά 1.000%, ίσως και παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι έχουν βρει και πελάτες που πια αγοράζουν με αυτόν τον τρόπο» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι «το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πολύ αυξημένο πια».

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα σημείωσε ότι «η αγορά θα κινηθεί πια σε δύο επίπεδα. Πιστεύω στο άθροισμα των δύο καναλιών θα είμαστε κερδισμένοι. Θα διευρυνθεί δηλαδή ο τζίρος και το καταναλωτικό δυναμικό. Δεν θα πρέπει να φοβηθούν οι επιχειρήσεις μας τη νέα εποχή που ξημερώνει. Πρέπει να οργανωθούν για τη νέα εποχή που ξημερώνει, ώστε να μην ξημερώσει χωρίς αυτές παρούσες».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτό προφανώς θα επηρεάσει κλάδους όπως τα logistics. Θα χρειαστούν μεγαλύτερα κέντρα logistics για να διακινήσουν τα αγαθά των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Αυτό προφανώς θα επηρεάσει τις εταιρείες κούριερ. Θα χρειαστούν ισχυρότερες και πιο αποτελεσματικές εταιρείες κούριερ για το επόμενο διάστημα.

Και ενδεχομένως να επηρεάσει και τα ενοίκια προς τα κάτω εάν τελικώς αυτή η καινούργια τάση της αγοράς στρέψει ένα μεγαλύτερο μερίδιο του καταναλωτικού κοινού προς εκεί. Δεν είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό το τελευταίο που λέω. Ακόμα μένει να αποδειχθεί. Σήμερα που μιλάμε δεν έχει φανεί στην αγορά. Δεν υπάρχει δηλαδή πουθενά τάση μειώσεως των ενοικίων. Είναι όμως ένας προβληματισμός αν αυτό γενικά θα το βλέπαμε σε μία επόμενη φάση της αγοράς μετά την πανδημία και αν ισορροπούσε τελικώς η αγορά στο λιανικό εμπόριο σε κάποια διαφορετικά νούμερα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε παράλληλα πως «αποδεικνύεται ότι στη νέα εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν και μικρότερες επιχειρήσεις, εάν είναι καλά οργανωμένες και έχουν φαντασία, να ανταγωνιστούν στα ίσα πολύ μεγαλύτερες αλυσίδες, πολύ περισσότερο οργανωμένες και με πολύ περισσότερα χρήματα. Άρα, μπορούμε να το δούμε και θετικά ως ένα εργαλείο που μπορεί να μειώσει την ανισότητα μεταξύ των επιχειρήσεων».

Αναφέρθηκε παράλληλα στο σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επιδότηση δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων σε μικρές επιχειρήσεις, «ως ένα πρώτο βήμα για να δώσουμε τα εφόδια και το κίνητρο σε κάθε επιχειρηματία να κάνει το επόμενο βήμα».

«Εντυπωσιακό το ξεκίνημα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου»

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «εντυπωσιακά καλές τις πρώτες δύο ημέρες επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου» με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα τόνισε ότι τα μέτρα σε πολύ μεγάλο βαθμό, σχεδόν καθολικά τηρούνται. «Δεν έχουμε εντοπίσει ούτε εγώ από τις πολλές επισκέψεις που έκανα, ούτε όμως οι υπηρεσίες μου ανά την επικράτεια, σοβαρές παραβιάσεις των μέτρων τήρησης του Covid».

Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για την εικόνα που θα παρουσιάσει η αγορά το Σαββατοκύριακο που είναι μεγαλύτερη η κίνηση, επισημαίνοντας ότι ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών έχει μπει να αποθαρρύνει τους καταναλωτές από μεγάλης διάρκειας μετακινήσεις. «Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το Σαββατοκύριακο και θα είμαι εδώ φυσικά για να πάρουμε μέτρα εάν και εφόσον χρειαστεί» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider