Πότε «κληρώνει» για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε «κληρώνει» για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

Μέσα στο τρίμηνο αναμένεται να έχουμε εξελίξεις με τον περίφημο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, έργο που, όπως και πολλά άλλα, θυμίζει το σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας». Όπως ανέφερε προ ημερών στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κατατεθούν όλες οι μελέτες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Περιβάλλοντος για να δοθεί η απαραίτητη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Στο υπουργείο Υποδομών ισχυρίζονται ότι έχουν ολοκληρώσει όλο το εύρος των προμελετών που χρειάζονται, έχουνε καταλήξει στην τελική χάραξη και στο επόμενο τρίμηνο θα καταθέσουν όλες αυτές τις μελέτες στο ΥΠΕΝ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να ληφθεί η περιβαντολλογική αδειοδότηση.

Θυμίζουμε πως ο ΒΟΑΚ έχει «σπάσει» σε 2 τμήματα που θα γίνουν με μικτό μοντέλο. Το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος με παραχώρηση και το Χερσόνησος-Νεάπολη με το μοντέλο ΣΔΙΤ. Μαζί, αυτά τα δύο κομμάτια, συνολικά φτάνουν σε προϋπολογισμό το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε επίσης στην προμελέτη οδικών και υδραυλικών έργων στα ήδη κατασκευασμένα τμήματα του ΒΟΑΚ με διαχωρισμένη επιφάνεια κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, στο πλαίσιο της οποίας θα εξετασθεί και το ζήτημα των πέντε ανισόπεδων κόμβων, Μεσσαράς, Φοινικά, Κνωσσού, Κατσαμπά και Αεροδρομίου. Επισήμανε δε πως αυτοί αναπτύσσονται σε ένα μήκος αυτοκινητοδρόμου της τάξης των 7 περίπου χιλιομέτρων, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ζητήματα οδικής ασφάλειας και τεχνικές δυσκολίες.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη Βουλή, «στο πλαίσιο των διαδικασιών έχουμε αναθέσει από τις 9 Νοεμβρίου του 2020 σύμβαση συμβούλων για να εξετάσουν, μεταξύ άλλων, και τα ζητήματα των πέντε κόμβων, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει επί σειρά ετών. Και εξηγούμαι: Θα δούμε τα σημεία και συγκεκριμένα θα εξετάσουμε τις παρακάμψεις και των Χανίων, δηλαδή από το τμήμα Βαμβακόπουλο-Σούδα και του Ρεθύμνου από το τμήμα Ατσιπόπουλου έως Αμάρι και βέβαια το τμήμα που σας αφορά, το τμήμα του Ηρακλείου. Στην εκπόνηση, λοιπόν, αυτής της μελέτης, της οποίας μάλιστα τα συμπεράσματα θα έχουμε μέσα στον Φεβρουάριο, θα εξετάσουμε και τα κατασκευασμένα τμήματα των παρακάμψεων, δηλαδή τα σημεία στα οποία αναφερθήκατε, δηλαδή τους πέντε ανισόπεδους κόμβους Μεσαράς, Φοινικιάς, Κνωσού, Κατσαμπά και Αεροδρομίου».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επί της ουσίας υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός υστερούσε σε επίπεδο γεωτεχνικών και λοιπών μελετών (περιβαλλοντικών κ.λπ.), σε σχέση με τη χάραξη του οδικού έργου αλλά και τη χρηματοδότησή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider