Το σχέδιο για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχέδιο για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας
Σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις τα κορονο-χρέη για όλους και περισσότερες δόσεις μόνο για όσους έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση. Εισοδήματα, καταθέσεις και πτώση τζίρου ή ζημιές κριτήρια για τη ρύθμιση α λα καρτ.

Η αγορά ζητάει κούρεμα χρεών και 120 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία που γεννήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να σταθούν στα πόδια τους την επόμενη μέρα. Το οικονομικό επιτελείο από την άλλη πλευρά ακούει τα αιτήματα του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, μετρά τις αντοχές των κρατικών ταμείων και σχεδιάζει να βάλει στο τραπέζι με τους θεσμούς ένα νέο σχέδιο βελτιωμένο σχέδιο ρύθμισης για την εξόφληση των κορονο-χρεών σε πολλές και μικρές δόσεις που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φθάσουν και τις 100 ή 120.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζονται να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις καθώς τα χρέη της καραντίνας έχουν «παγώσει» έως το τέλος Απριλίου ενώ παράλληλα έχει ανασταλεί η πληρωμή των δόσεων ρυθμίσεων. Δόσεις ρυθμίσεων που έμειναν απλήρωτες έχουν προστεθεί στο τέλος του προγράμματος ως υπεράριθμες. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται ένα σενάριο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει εξατομικευμένους διακανονισμούς για χρέη στην εφορία που έχουν συσσωρευτεί από τον Μάρτιο του 2020.

Νέο εργαλείο

Με τα κορονο-χρέη να υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ και τους φόρους που έχουν μείνει απλήρωτοι από τις αρχές του 2020 να υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα νέο εργαλείο που προωθείται από την Ε.Ε. και δίνει το περιθώριο αναστολών, ρυθμίσεων και άλλων διευκολύνσεων πληρωμής οφειλών με ορίζοντα έως το τέλος του 2022 για τα χρέη που θα δημιουργηθούν έως και τον Ιούνιο του 2021. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναβολή των πληρωμών που οφείλονται σε δόσεις, την ευκολότερη πρόσβαση σε προγράμματα πληρωμής φορολογικών οφειλών και την χορήγηση περιόδων απαλλαγής από τόκους, την αναστολή της είσπραξης φορολογικών οφειλών και την ταχεία επιστροφή φόρων.

«Λίφτινγκ» στη ρύθμιση

Στο πλαίσιο αυτό και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «τον Απρίλιο πρέπει να επαναξιολογηθεί η δυνατότητα μιας επιχείρησης να καταβάλει τις 12 ή τις 24 δόσεις» σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν την ειδική ρύθμιση για τα κορονο-χρέη η οποία με το αρχικό σχεδιασμό έχει προγραμματιστεί να τρέξει από τον Μάιο. Το νέο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει:

1. Επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου.

2. Επιλογή εξόφλησης των οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις.

3. Εξόφληση οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Κριτήρια

4. Περισσότερες δόσεις (πάνω από 24) θα κερδίζουν μόνο όσοι αποδειχθεί ότι τις χρειάζονται πραγματικά. Δηλαδή όσοι έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας. Οι περισσότερες και μικρότερες δόσεις θα δίνονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες. Όσο μεγαλύτερες οι απώλειες που έχει υποστεί ο οφειλέτης τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του.

5. Για τις δόσεις που υπερβαίνουν τις 24 το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο.

Διαβάστε επίσης:

Εφορία: Ποιες οφειλές μπαίνουν στον «πάγο»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider