ΗΠΑ: Ποιοι γερουσιαστές αρνούνται να επικυρώσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ποιοι γερουσιαστές αρνούνται να επικυρώσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Ως η μεγαλύτερη «εξέγερση» κομματικής οργής σε σχεδόν ενάμιση αιώνα, χαρακτηρίζεται η απόφαση 11 Αμερικανών γερουσιαστών με επικεφαλής τον γερουσιαστή Τέξας, Τεντ Κρουζ, που καλούν το Κογκρέσο σε «έκτακτο έλεγχο 10 ημερών για τα εκλογικά αποτελέσματα σε αμφισβητούμενες πολιτείες, όπου το αποτέλεσμα μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν αμφίρροπο», επικαλούμενοι νόμο του 1877.

Εάν αυτός ο έλεγχος δεν γίνει, «θα ψηφίσουμε στις 6 Ιανουαρίου για να απορρίψουμε τους Εκλέκτορες των αμφισβητούμενων πολιτειών», προσθέτουν.

Η κίνηση τους είναι ξεχωριστή από εκείνη του γερουσιαστή του Μισσούρι Τζος Χόλεϊ, ο οποίος έχει επίσης δηλώσει ότι θα απορρίψει το αποτέλεσμα του Κολεγίου των Εκλεκτόρων λόγω αμφιβολιών για το αδιάβλητο των προεδρικών εκλογών.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές προβλέπεται ότι θα ψηφίσουν κατά της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος, μεταδίδει το CNN. Ωστόσο, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, οι ψήφοι δεν επαρκούν για να επιτύχει το εγχείρημά τους.

«Δεν είμαστε αφελείς. Περιμένουμε ότι οι περισσότεροι Δημοκρατικοί, εάν όχι όλοι και ίσως μερικοί Ρεπουμπλικάνοι θα ψηφίσουν αλλιώς», παραδέχονται οι 11 γερουσιαστές στο ανακοινωθέν τους.

Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς αποφάνθηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές με 306-232 εκλέκτορες, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από το Κογκρέσο σε μια συνήθως απλή διαδικασία: Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Γερουσίας, καλείται να ανακηρύξει τον νικητή ο οποίος ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Η εκστρατεία του επιτελείου Τραμπ που κάνει λόγο για εκλογική απάτη, έχει μια δικαστική νίκη, σχετικά με τις επιστολικές ψήφους στην Πενσυλβάνια, ενώ καλεί σε διαδηλώσεις τους οπαδούς του απερχόμενου προέδρου, στις 6 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider