Πιτσιλής: Κρίσιμη η ψηφιοποίηση για τις προκλήσεις την επομένη του Covid

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιτσιλής: Κρίσιμη η ψηφιοποίηση για τις προκλήσεις την επομένη του Covid
Η επόμενη μέρα της πανδημίας, όταν τα μέτρα στήριξης θα έχουν λήξει, θα έχει επιχειρήσεις που θα βγουν από ένα μακρύ τούνελ δυσπραγίας, με δυσκολίες να σταθούν ξανά στα πόδια τους και με εργαζόμενους σε αναστολή. Υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις από τον Απρίλιο και μετά. Τι εκτιμά ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας, όταν τα μέτρα στήριξης θα έχουν λήξει, θα έχει επιχειρήσεις που θα βγουν από ένα μακρύ τούνελ δυσπραγίας, με δυσκολίες να σταθούν ξανά στα πόδια τους και με εργαζόμενους σε αναστολή. Υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις από τον Απρίλιο και μετά. Για τις φορολογικές Αρχές θα είναι πρόκληση το πώς θα το αντιμετωπίσουν και η στόχευση πρέπει να είναι στον έλεγχο και στις εισπράξεις. Να χτυπήσουμε τις σωστές πόρτες, όσων μπορούν και οφείλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, και να είμαστε υποστηρικτικοί σε όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από την πανδημία. Και σύμμαχος στην πρόκληση αυτή θα είναι η ψηφιοποίηση.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ με θέμα «Χρηματοδότηση, ιδιωτικό χρέος και επανεκκίνηση της Οικονομίας» την οποία συντόνισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Ν. Βέττας.

Ο κ. Πιτσιλής είπε ότι λόγω της ύφεσης από την πανδημική κρίση τα δημόσια έσοδα έχουν υποχωρήσει κατά 16,5% σε σχέση με τις προβλέψεις τις ΑΑΔΕ και κατά 16% σε σχέση με πέρυσι. Το πλήγμα της πανδημικής κρίσης είναι ορατό στις δηλώσεις του ΦΠΑ όπου από τους 87 διψήφιους ΚΑΔ, οι 63 είχαν κάμψη (απώλειες 22 δισ. ευρώ) και οι 24 αύξηση (+ 1,23 δισ. ευρώ) στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου. Στις εκροές από ΦΠΑ η μείωση ήταν λίγο άνω των 20 δις. ευρώ. Στις εισπράξεις από ΦΠΑ, 27 κλάδοι είχαν αύξηση (κυρίως φάρμακα, φυτική και ζωική παραγωγή, πληροφορική) και 60 πτώση (κυρίως τουρισμός, εστίαση).

«Το συνολικό ληξιπρόθεσμο προς την εφορία που είχε επιτευχθεί να σταθεροποιηθεί περίπου στα 105 δισ. ευρώ, αυξήθηκε με στοιχεία Οκτωβρίου κατά 1 δισ. ευρώ και πιθανότατα θα δούμε και άλλη αύξηση τον Νοέμβριο», είπε ο κ. Πιτσιλής, προσθέτοντας ότι το καταρχήν επιδεκτικό είσπραξης ποσό ανέρχεται σε περίπου 83 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 24 δισ. να θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Πάντως, ο διοικητής της ΑΑΔΕ επεσήμανε θετικά το γεγονός ότι εξακολουθεί η πτωτική τάση του νέου ληξιπρόθεσμου: από περίπου 11 δισ. ευρώ το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, στα 9,5 δισ. ευρώ το 2017, στα 7,9 δισ. ευρώ το 2018, στα 6,4 δισ. ευρώ το 2019 και στα 5 δισ. ευρώ το 2020.

«Παρά την ύφεση είναι ενθαρρυντικό ότι το νέο ληξιπρόθεσμο υποχωρεί. Οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων έμειναν πίσω λόγω των αναστολών, ενώ περίπου 60% των εισπράξεων είναι από ρυθμισμένες οφειλές», είπε ο κ. Πιτσιλής, προσθέτοντας ως αισιόδοξη εξέλιξη και την αύξηση στο συνολικό ποσό των εμπρόθεσμων πληρωμών, έστω και μικρή (από τα 81,6 στα 82,1 δισ. ευρώ) στο φετινό δεκάμηνο.

«Πολύ μεγάλο ποσοστό των πληττόμενων κλάδων πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και μεγάλο ποσοστό της επιστρεπτέας προκαταβολής πήγες για πληρωμές υποχρεώσεων», επεσήμανε ο κ. Πιτσιλής.

Ο κ. Πιτσιλής τόνισε τη σημασία του έργου της ψηφιοποίησης και στο πλαίσιο των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι η ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης θα βελτιώσει την ποιότητα της φορολογικής πολιτικής (αναφέρθηκε στο έργο MyData που «θα κανονικοποιήσει όλη την Οικονομία»).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider