Ποιοι μοιράστηκαν τα 5,54 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι μοιράστηκαν τα 5,54 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο ήταν οι κλάδοι που έλαβαν το πιο μεγάλο μέρος από το εργαλείο στήριξης της επιχειρηματικότητας που δέχθηκε πλήγμα από την πανδημία. Τα αναλυτικά στατιστικά της Επσιτρεπτέας, έρχονται 2 νέοι κύκλοι.

Της Δήμητρας Καδδά

Ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο είναι οι κλάδοι που δέχτηκαν την πιο μεγάλη στήριξη από τους 4 κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής του 2020. Μοίρασαν συνολικά 5,54 δισ. ευρώ σε 491.594 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Διασφαλίζοντας ενδεχομένως περισσότερες θέσεις απασχόλησης με τη ρήτρα μη απόλυσης έως και τον Μάρτιο του 2021.

Αναλυτικά, τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για την κατανομή ανά κλάδο και ανά νομό του βασικότερου μέσου στήριξης του επιχειρηματικού τομέα από το πλήγμα που δέχθηκε λόγω της πανδημίας δείχνουν ότι μεγάλοι κερδισμένοι είναι και τομείς όπως τα πρατήρια βενζίνης, αλλά και τα περίπτερα, κατασκευαστικές εταιρίες, δικηγόροι, λογιστικά γραφεία αλλά και ηλεκτρολόγοι.

Ανά περιοχή, προφανώς οι πιο πολλοί δικαιούχοι βρίσκονται στο νομό Αττικής, στον οποίο μοιράστηκαν 2 δισ. ευρώ περίπου σε 130.000 περίπου ΑΦΜ. Το μέσο ποσό επιδότησης είναι στα 15.400 ευρώ και στους τέσσερις κύκλους της επιστρεπτέας.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 420 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε 37.000 περίπου δικαιούχους, ενώ στο νομό των Κυκλάδων που ακολουθεί μοιράστηκαν 313 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε περί τους 12.500 δικαιούχους, με μέση επιδότηση τα 25.195 ευρώ. Μεγάλη αναλογία Επιστρεπτέας έχει μοιραστεί και στους νομούς Ηρακλείου, Δωδεκανήσου, αλλά και Χανίων.

insider

Ο τέταρτος κύκλος που τώρα ολοκληρώνεται είναι και ο πλέον διευρυμένος: με προϋπολογισμό 2,17 δισ. ευρώ καλύπτει 444.170 δικαιούχους. Το μέσο ποσό επιδότησης είναι στα 4.313 ευρώ, έναντι 11.269 ευρώ κατά μέσο όρο και στους τέσσερις κύκλους της Επιστρεπτέας. Το χαμηλότερο μέσο ποσό ανά δικαιούχο στον τελευταίο γύρο συνδέεται με το γεγονός ότι εισήλθαν και τα «μπλοκάκια» αλλά και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή και προσωπικό οι οποίοι πήραν το ελάχιστο των 1.000/2.000 ευρώ αντίστοιχα.  

Όσον αφορά στο κέρδος για την υπόλοιπη οικονομία, δηλαδή στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στους επόμενους κύκλους Επιστρεπτέας του 2021 οι οποίοι, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα ενεργοποιηθούν τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα.

Θα διατηρηθεί το κριτήριο μη επιστροφής του 50% του ποσού (το οποίο συνιστά έναν ακόμα λόγο αυξημένης συμμετοχής στον 4ο κύκλο). Αλλά, πλέον θα ορίζεται πως οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να διατηρηθούν έως και τον Ιούνιο του 2021.

Σημειώνεται πως το υπόλοιπο 50% από το ποσό που δίδεται είναι χαμηλότοκο δάνειο με πενταετή ορίζοντα αποπληρωμής. Οι αιτήσεις θα συνεχίζουν να έχουν το πρότυπο της 4ης Επιστρεπτέας.  Δηλαδή θα υπάρχει μία κοινή αίτηση ενδιαφέροντος και χορήγησης στην οποία θα καταγράφονται από τον ενδιαφερόμενο τα στοιχεία τζίρου με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται το αν θα είναι δικαιούχος της Επιστρεπτέας και τι ποσό θα λάβει.

Ωστόσο θα γίνονται εκ των υστέρων έλεγχοι με βάση την επίσημη πορεία του τζίρου του και θα υπάρχουν διορθώσεις. Και τούτο αφού στον 4ο κύκλο βρέθηκαν χιλιάδες περιπτώσεις αναληθών δηλώσεων πτώσης τζίρου οι οποίες, μετά από έλεγχο, αναμένεται να οδηγήσουν σε επιστροφές χρημάτων στον επόμενο γύρο του Ιανουαρίου (Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ χιλιάδες επιχειρηματίες - Δήλωσαν «λάθος» στοιχεία για την Επιστρεπτέα 4 ).

insider

insider

insider

insider

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider