Moody’s: Θετική για την αξιολόγηση της Ελλάδας η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Θετική για την αξιολόγηση της Ελλάδας η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων για το Ταμείο Ανάκαμψης κρίνεται θετική για τις αξιολογήσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών, κυρίως της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης που θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι από αυτό.

Θετική για την αξιολόγηση της Ελλάδας χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Ευρωπαίων για το Ταμείο Ανάκαμψης ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ειδικότερα, όπως τονίζει ο οίκος σε νέα ανάλυσή του, η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων για το Ταμείο Ανάκαμψης κρίνεται θετική για τις αξιολογήσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών, κυρίως της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης που θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι από αυτό.

Όπως σημειώνει ο οίκος, στις 10 Δεκεμβρίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο για την Ανάκαμψη από τον κορονοϊό (Επόμενη Γενιά Ευρωπαϊκή Ένωση, NGEU), ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή τους από το 2021.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήραν το βέτο τους στην τελική συμφωνία, το οποίο είχαν επιβάλει επειδή αντιδρούσαν σε έναν μηχανισμό διασύνδεσης των πληρωμών από την ΕΕ με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ ανέρχεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, καθώς για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ προβλέπονται 1,074 τρισ. ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης επιπλέον 750 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 390 δισ. ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ ως δάνεια.

Οι κύριοι ωφελημένοι του Ταμείου Ανάκαμψης

Όσον αφορά στις επιχορηγήσεις σε σχέση με το ΑΕΠ, ο οίκος Moody's αναμένει ότι οι κύριοι ωφελημένοι θα είναι η Βουλγαρία που θα λάβει ποσά που αντιστοιχούν στο 22% του ΑΕΠ του 2018, η Κροατία (17%), η Ρουμανία (12%) και η Ελλάδα (11%).

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει αναλογικά τα περισσότερα φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ»

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει, αναλογικά με το ενεργητικό τους, τα περισσότερα μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματός της TLTRO ΙΙΙ, αναφέρει, επίσης, ο οίκος Moody's.

Η απόφαση της ΕΚΤ για την παράταση και χαλάρωση των όρων του προγράμματος θα συνεχίσει να στηρίζει τη ρευστότητα και την κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης, τονίζει ο οίκος.

Όπως αναφέρει, ο δανεισμός των τραπεζών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του TLTRO ήταν φέτος τον Οκτώβριο υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, φθάνοντας τα 1,7 τρισ. ευρώ από 663 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο, οι γαλλικές τράπεζες είχαν πάρει τα περισσότερα δάνεια TLTRO με το ανεξόφλητο υπόλοιπό τους στα 380 δισ. ευρώ, ακολουθούμενες από τις ιταλικές (367 δισ. ευρώ), τις γερμανικές (334 δισ. ευρώ) και τις ισπανικές τράπεζες (260 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες είχαν κάνει τη μεγαλύτερη χρήση των δανείων TLTRO σε σχέση με το μέγεθός τους, έχοντας λάβει δάνεια που αντιστοιχούσαν στο 11% του συνολικού ενεργητικού τους, ακολουθούμενες από τις ιταλικές με 9,5% και τις ισπανικές με 9,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider