Citi: Εκτός στόχων το γ΄τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας - Rebound από το 2021

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Εκτός στόχων το γ΄τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας - Rebound από το 2021

Περισσότερο αναμένεται να επωφεληθεί η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες από τη διανομή των εμβολίων για τον κορονοϊό και την επιστροφή στην κανονικότητα το 2021 όπως σχολιάζει η Citi, καταγράφοντας μια απότομη ανάκαμψη στις εισροές τουρισμού και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Παράλληλα, η Citi υπενθυμίζει πως η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας στο γ' τρίμηνο, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως η σημαντική αρνητική επίδοση του τουριστικού κλάδου έπληξε την ανάκαμψη του γ΄τριμήνου αφού το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 2,3% σε τριμηνιαία βάση, μετά από «βουτιά» 14% στο β' τρίμηνο, αρκετά χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση που προέβλεπε ανάκαμψη 8,3% της ελληνικής οικονομίας σε τριμηνιαία βάση.

Παράλληλα εν αντιθέση με άλλες χώρες, οι εξαγωγές απέτυχαν να ανακάμψουν μετά το πέρας του πρώτου lockdown, καταγράφοντας νέα συρρίκνωση κατά 10,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 44,9% σε ετήσια βάση. Οι εισπράξεις από υπηρεσίες τουρισμού και μεταφορών αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των συνολικών εξαγωγών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μειώθηκαν κατά 74% σε ετήσια βάση και κατά 28% στο γ΄τρίμηνο. Από την άλλη η ελληνική εγχώρια ζήτηση ανέκαμψε έντονα (+10,4% σε τριμηνιαία βάση) ενώ ήταν ήδη πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας (+1,5% σε ετήσια βάση).

Σύμφωνα με τη Citi, η υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη από οικονομική άποψη, από το σοκ της πανδημίας, παρά τη σχετικά καλύτερη διαχείριση της πανδημίας στο εσωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider