Deutsche Bank: Στο 8,6% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 - Ισχυρό «rebound» από το 2021

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Στο 8,6% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 - Ισχυρό «rebound» από το 2021
Ισχυρή ανάπτυξη από το 2021 αναμένει η Deutsche Bank για την Ελλάδα. Δύο σημεία τριβής για το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «αγκάθια» για την πορεία της Ευρωζώνης. Τι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μια πιο αισιόδοξη στάση ενόψει του νέου έτους υιοθετεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Deutsche Bank, εκτιμώντας πως η ύφεση για το 2020 θα διαμορφωθεί στο 8,6%, πατώντας ουσιαστικά «γκάζι» 5,5% το 2021 και 5,9% το 2022. Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται στο 8,1% του ΑΕΠ για φέτος, στο 5,3% το 2021, και στο 2,7% το 2022.

Ευρύτερα, η γερμανική τράπεζα αναμένει πως η ύφεση στην Ευρωζώνη, θα κλείσει στο 7,3% για εφέτος, προτού ανακάμψει με ένα ρυθμό της τάξεως του 2,9% από το β' τρίμηνο του 2021 και συνεχίζοντας με ένα ρυθμό 2,7% στο γ' τρίμηνο. Την υψηλότερη ύφεση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψουν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία με 12,1%, 9,7% και 9,1% αντίστοιχα, ενώ σε παγκόσμια βάση μόνο η Κίνα αναμένεται να κλείσει με αναπτυξιακό ρυθμό 2,2% το 2020.

insider

Διστακτικότητα στις δανειοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Φυσικά, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν το ισχυρό «οπλοστάσιο» της Ευρωζώνης, στην προσπάθειά της να επανέλθει από το οικονομικό σοκ της πανδημίας, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των μεγάλων ωφελημένων, καθώς θα λάβει 16,2 δισ. ευρώ ήτοι το 8,7% του ΑΕΠ της σε επιχορηγήσεις, και 12,7 δισ. ευρώ σε δανειοδοτήσεις. Ωστόσο η Deutsche Bank εντοπίζει κάποια σημεία τριβής τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μεγάλα «αγκάθια». Ένα από αυτά αφορά, το μπλόκο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για το διαχωρισμό του κράτους δικαίου από το Ταμείο. Η διαμάχη αυτή θα μπορούσε να παραταθεί στην ΕΕ εφόσον υπάρχουν και τα «μαξιλάρια» ασφαλείας της υψηλής αποτελεσματικότητας των εμβολίων και των προοπτικών ανάκαμψης, καθυστερώντας με αυτό τον τρόπο την απορρόφηση των κεφαλαίων από τις υπόλοιπες χώρες.

Από την άλλη η Deutsche Bank «βλέπει» και μία διστακτικότητα των χωρών της Ευρωζώνης ως προς το σκέλος των δανειοδοτήσεων, που καλύπτουν τα 360 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) συνολικού ύψους 672 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια, η μη χρήση των δανειοδοτήσεων θα συνεπάγεται λιγότερες επενδύσεις, λιγότερες μεταρρυθμίσεις, και συνεπώς μια μικρότερη ώθηση στην τάση αύξησης του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ωστόσο πως εάν το αρνητικό αποτύπωμα που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, σε σημαντικούς κλάδους εξαλειφθεί, τότε δε θα υπάρξει κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Παράλληλα, η βιωσιμότητα του χρέους και ο οικονομικός μετασχηματισμός σε ένα μοντέλο «πράσινης» ανάπτυξης και τεχνολογικής επανάστασης μπορούν να αποτελέσουν το μοναδικό, οικονομικά και πολιτικά βιώσιμο δρόμο προς μια νέα εποχή.

Αύξηση του PEPP κατά 300 δισ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Deutsche Bank αναμένει μια αύξηση κατά 300 δισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, με επέκταση των αγορών μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Η επικείμενη αύξηση οφείλεται στον υψηλό όγκο ελλειμμάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης και στην αβεβαιότητα, παρότι οι αγορές δείχνουν μια σταθερότητα και το πρόγραμμα PEPP έχει χρησιμοποιηθεί κατά το ήμισυ.

Παράλληλα για να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού, η Deutsche Bank αναμένει είτε μια αύξηση του APP (πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού) είτε μια παράταση της περιόδου επανεπενδύσεων στις λήξεις του PEPP για μετά το 2022. Στα προγράμματα TLTROs (στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης) οι ευνοϊκοί όροι αναμένεται να επεκταθούν έως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021 με προσαρμογή και άλλων χαρακτηριστικών όπως ο αριθμός προσφορών και το benchmark δανεισμού, σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθούν οι όποιοι κραδασμοί υφίστανται το τραπεζικό σύστημα. Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα επαναφέρει σε μια κανονικότητα, το κανάλι τραπεζικού δανεισμού, με τόνωση της ζήτησης και μείωση του πιστωτικού κινδύνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider