Θεσμοί: Ποιες αποκρατικοποιήσεις προχώρησαν και ποιες όχι – Η εικόνα της προόδου και οι καθυστερήσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεσμοί: Ποιες αποκρατικοποιήσεις προχώρησαν και ποιες όχι – Η εικόνα της προόδου και οι καθυστερήσεις
Τι έχει γίνει στο Ελληνικό, τη Μαρίνα Αλίμου, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την Εγνατία Οδό. Πού διαπιστώνονται καθυστερήσεις. Η εικόνα σε ΕΕΣΥΠ και ΕΤΑΔ.

Πρόοδο σε αρκετά μέτωπα, αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις σε κάποια άλλα, διαπιστώνουν για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων οι Θεσμοί.

«Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν μια σειρά από σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο κάποιες άλλες καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας», αναφέρεται στην όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των Θεσμών για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Αναλυτικά:

Ελληνικό

Οι Θεσμοί αναγνωρίζουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της επένδυσης στο Ελληνικό, με τις αρχές να διατηρούν την ισχυρή δέσμευσή τους για την κάλυψη όλων των προαπαιτούμενων με στόχο την ολοκλήρωση της οικονομικής συναλλαγής.

Μάλιστα, στα θετικά της επένδυσης συγκαταλέγεται η ανάδειξη της κοινοπραξίας Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως προσωρινού αναδόχου στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας Καζίνο στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν διαγωνισμό ο οποίος «στρώνει» το χαλί ώστε να πάρει μπροστά ολόκληρη η επένδυση του Ελληνικού.

Οι Θεσμοί επισημαίνουν πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη διανομή της έκτασης στο Ελληνικό – η οποία θα πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα συμφωνητικό. Να σημειωθεί εδώ πως η συμφωνία για τη διανομή της έκτασης επετεύχθη τον Φεβρουάριο του 2020. Σε ό,τι αφορά τις κατεδαφίσεις που ξεκίνησαν στις 3 Ιουλίου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, η πρώτη «φουρνιά» έχει ολοκληρωθεί.

Μαρίνα Αλίμου

Παρά το γεγονός ότι έχουν ανακύψει ορισμένα τεχνικά ζητήματα, η παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου – μιας από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου – αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι την ανάπτυξη της νέας Μαρίνας Αλίμου έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Όπως επισημαίνουν οι Θεσμοί, παρά το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξελισσόταν καλά, η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε άρδην τα δεδομένα, πλήττοντας σφόδρα τον κλάδο των αερομεταφορών.

Υπενθυμίζεται άλλωστε εδώ ότι στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών του διαγωνισμού είχαν προκριθεί συνολικά εννέα επενδυτικά σχήματα.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού όταν η κατάσταση βελτιωθεί, πιθανότατα προς τα τέλη του 2021.

Εγνατία Οδός

Όπως διαπιστώνουν οι Θεσμοί, η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού έχει μετατεθεί για τις 11 Δεκεμβρίου, καθώς είναι πολλά ακόμη τα ανοιχτά μέτωπα.

Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες προχώρησαν κάποια εκκρεμή ζητήματα για τον οδικό άξονα. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές Νοεμβρίου τέθηκε σε λειτουργία ένας σημαντικός αριθμός σταθμών πλευρικών διοδίων, ενώ πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να λειτουργούν περισσότεροι σταθμοί. Το υπουργείο Υποδομών Και Μεταφορών έχει δεσμευθεί, άλλωστε, πως το σύνολο των σταθμών διοδίων θα έχει τεθεί σε λειτουργία πριν την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Παράλληλα, τους τελευταίους δύο μήνες, έχει σημειωθεί πρόοδος και σε άλλα μέτωπα, όπως η αδειοδότηση των 14 σηράγγων που υπολείπονται.

«Παρά το γεγονός ότι η πρόοδος που έχει καταγραφεί είναι μικρότερη του αναμενομένου, οι πρόσφατες δράσεις καταδεικνύουν πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού», παρατηρούν οι Θεσμοί στην έκθεσή τους, τονίζοντας επίσης πως θα παρακολουθούν στενά όλες τις διαδικασίες.

Περιφερειακά λιμάνια

Οι Θεσμοί χαιρετίζουν τις εξελίξεις στους τρεις διαγωνισμούς για τα περιφερειακά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης , της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας, ενώ υποδέχονται θετικά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που προσέλκυσαν.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι:

- Τέσσερα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

- Πέντε επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.».

- Εννέα επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Η εικόνα στην ΕΕΣΥΠ

Εστιάζοντας στα πεπραγμένα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), οι Θεσμοί διαπιστώνουν σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών για τις περισσότερες από τις θυγατρικές της για το 2019.

Και μπορεί να προβλέπουν σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά μεγέθη του 2020 λόγω της πανδημίας, ωστόσο επισημαίνουν πως η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης πολλών εταιρειών θα τις βοηθήσει να απορροφήσουν όσο γίνεται τον αντίκτυπο του κορονοϊού.

Η ΕΕΣΥΠ συνέχισε το έργο της στην κατεύθυνση της εταιρικής διακυβέρνησης και δη σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των θυγατρικών της σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή standards. Πλέον, όπως σημειώνουν οι Θεσμοί, από τις 13 εταιρείες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ, εκκρεμεί μόνο η αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της HELEXPO, η οποία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2020.

Η εικόνα στην ΕΤΑΔ

Εστιάζοντας στο έργο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), οι Θεσμοί αναγνωρίζουν ότι έχουν καταγραφεί σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση προσδιορισμού του χαρτοφυλακίου της, με στόχο την ισχυροποίηση των επιδόσεών της.

Οι Θεσμοί εκτιμούν πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα αυξήσουν τη διαφάνεια των εργασιών και δραστηριοτήτων της ΕΤΑΔ, με στόχο μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του real estate της χώρας, αλλά και την αύξηση της προσέλκυσης επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider