Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2009 υποχωρεί το spread 

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2009 υποχωρεί το spread 
Το αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα οδηγεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις. 

Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2009 επέστρεψε το spread, ήτοι η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς. Σήμερα διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης, με το αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα να οδηγεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις.

Στις σημερινές συναλλαγές το δεκαετές ελληνικό ομόλογο καταγράφει απόδοση 0,698%, χαμηλότερη κατά 4,38% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το πενταετές ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 0,055% και το 15ετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 0,872%, χαμηλότερη κατά 9% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν επηρεάζει τα ελληνικά ομόλογα

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν επηρεάζει τα ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων συνέχισαν να σημειώνουν πτώση εν μέσω θετικών ειδήσεων από το μέτωπο των εμβολίων, αλλά και εν μέσω αγορών ελληνικών χρεογράφων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αγορές προεξοφλούν πως ίσως 10 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη διεύρυνση του προγράμματος αγοράς τίτλων που υλοποιεί στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP) κατά 500 εκατ. ευρώ, από τα 1,35 δισ. ευρώ στα 1,85 δισ. ευρώ και την επέκτασή του ως το τέλος του 2021.

Στη βάση αυτή οι δυνητικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP φθάνουν συνολικά τα 27 δισ. ευρώ και έως σήμερα έχει αγοράσει περίπου 13,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider