Μεγάλες δημοσιονομικές πιέσεις φέρνει το δεύτερο lockdown – Προς τα επίπεδα του 9% το πρωτογενές έλλειμμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλες δημοσιονομικές πιέσεις φέρνει το δεύτερο lockdown – Προς τα επίπεδα του 9% το πρωτογενές έλλειμμα
Το γενικό lockdown για ένα μήνα εκτιμάται πως θα επιδράσει κατά τουλάχιστον 3% στην ήδη μεγάλη ύφεση και θα ψαλιδίσει αισθητά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2021.

Σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό οδηγεί το δεύτερο lockdown την ελληνική οικονομία ακυρώνοντας τα σενάρια που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2021, που είχε κατατεθεί ακριβώς πριν ένα μήνα στη Βουλή.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού 2021 προέβλεπε για εφέτος ύφεση 8,2%, δηλαδή μείωση του ΑΕΠ κατά 26,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, από τα 197,31 δισ. ευρώ το 2019 στα μόλις 170,72 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Παράλληλα, το προσχέδιο προϋπολογισμού εκτιμούσε ανάκαμψη με ρυθμό 7,5% το 2021, κάτι που θα οδηγούσε το ΑΕΠ στα 185,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το γενικό lockdown για ένα μήνα εκτιμάται πως θα επιδράσει κατά τουλάχιστον 3% στην ήδη μεγάλη ύφεση και θα ψαλιδίσει αισθητά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2021.

Παράλληλα, τόσο τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανδημία όσο και η αδυναμία καταβολής των φόρων εκείνων που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο έρχονται να διευρύνουν το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας προβλεπόταν στο 6,23%του ΑΕΠ εφέτος (10,6 δισ. ευρώ) και στο 1,8 δισ. ευρώ ή 1,01% του ΑΕΠ το 2021. Πλέον εφέτος οδεύουμε προς ένα πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού κοντά στο 9% του ΑΕΠ, επίπεδα που είναι αντίστοιχα με εκείνα στη ζώνη του ευρώ.

Βάσει των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο εξάμηνο μπορεί κανείς με ασφάλεια να πιθανολογήσει πως και οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα στοχεύουν στη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας που έχει πληγεί πρωτόγνωρα από το επιδημιολογικό φαινόμενο.

Έτσι, και τα νέα μέτρα που θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα εστιάζουν στη στήριξη των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μείωση εσόδων λόγω της πανδημίας, των εργαζομένων των πληττόμενων κλάδων, με ειδική μέριμνα για τους εποχικά εργαζόμενους και τους απασχολούμενους στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας και του επισιτισμού, των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των αγροτών, των ιδιοκτητών ακινήτων, των δανειοληπτών, του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την προμήθεια εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και την ενίσχυση του προσωπικού, των μεταφορών με ειδική πρόνοια για τις αεροπορικές μεταφορές, την ακτοπλοΐα, τις χερσαίες μεταφορές και την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και των κλάδων του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider