Κορονοϊός: Η αναβολή των ιδιωτικοποιήσεων επηρεάζει και μελλοντικές επενδύσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Η αναβολή των ιδιωτικοποιήσεων επηρεάζει και μελλοντικές επενδύσεις
Καθώς οι προοπτικές των ιδιωτικοποιήσεων για το 2021 δεν μοιάζουν καθόλου ευοίωνες, ο πήχης των επενδύσεων διατηρείται και αυτός χαμηλά, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κορονοϊός έβαλε στον «πάγο» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2020 παγώνοντας και τις πάγιες επενδύσεις που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Καθώς οι προοπτικές των ιδιωτικοποιήσεων για το 2021 δεν μοιάζουν καθόλου ευοίωνες, ο πήχης των επενδύσεων διατηρείται και αυτός χαμηλά, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Εάν οι προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης εκταμιευθούν πριν από τα μέσα του 2021 υπάρχει η εκτίμηση πως οι επενδύσεις θα διασωθούν.

Προ κορονοϊού η κυβέρνηση ανέμενε έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για το 2020. Ωστόσο, οι εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις εκτιμάται πως οριακά θα ξεπεράσουν τα 360 εκατ. ευρώ εφέτος.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ έχει δείξει πως σε κάθε 1 ευρώ αρχικών εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1,02 ευρώ πάγιων επενδύσεων στο σύνολο της οικονομίας. Πιο απλά εάν είχαν γίνει οι ιδιωτικοποιήσεις που ανέμενε η κυβέρνηση θα είχαν ακολουθήσει επενδύσεις 2,44 δισ. ευρώ, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν ποτέ λόγω της ισχνής απόδοσης των αποκρατικοποιήσεων.

Οι επιδράσεις από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν περιορίζονται στο χρονικό διάστημα που ολοκληρώνεται κάθε συναλλαγή, αλλά εκτείνονται χρονικά στο μέλλον και σε πολλές περιπτώσεις ενισχύονται διαχρονικά. Αυτό συμβαίνει διότι πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις από τους νέους διαχειριστές των περιουσιακών στοιχείων, ενώ αλλάζει και το επιχειρηματικό υπόδειγμα διαχείρισης, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα.

Η αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα οδηγεί σε θετικές επιδράσεις στην απασχόληση και στα δημοσιονομικά έσοδα, ενώ η αλλαγή του επιχειρηματικού υποδείγματος συχνά συνεπάγεται και την υιοθέτηση συστημάτων περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης.

Τέλος, μέσω των διασυνδέσεων με άλλες παραγωγικές διαδικασίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η αυξημένη δραστηριότητα λόγω ιδιωτικοποίησης επιφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για το ΑΕΠ, την απασχόληση και τα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας.

Καθώς τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη εφέτος η αρνητική επίδραση στην οικονομία δεν θα γίνει αισθητή μόνον εφέτος , αλλά και το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider