Σε ποιους επενδυτές κατέληξε το 15ετές ομόλογο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποιους επενδυτές κατέληξε το 15ετές ομόλογο
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,152% που αποτελεί ιστορικά το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για έκδοση τόσο μεγάλης διάρκειας. Μόλις το 7% των ομολόγων κατέληξε σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες.

Με επιτυχία στέφθηκε η πέμπτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για εφέτος, μέσω της επανέκδοσης του 15ετούς ομολόγου με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ εκμεταλλευόμενος το τεράστιο «δίχτυ προστασίας» που έχει απλώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) πάνω από τη ζώνη των ευρωπαϊκών ομολόγων, κατάφερε να πετύχει μια ιστορική χαμηλή απόδοση, ένα μεγάλο όγκο προσφορών και μια υψηλή συμμετοχή θεσμικών επενδυτών.

Ιστορικό χαμηλό σε μακράς διάρκειας έκδοση

Συγκεκριμένα, από τις πρώτες ώρες του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών υπήρξε υπερκάλυψη της έκδοσης (στις 13:00 οι προσφορές είχαν φτάσει τα 14 δισ. ευρώ), με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν τα 16,75 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,152% που αποτελεί ιστορικά το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για έκδοση τόσο μεγάλης διάρκειας, όταν στα τέλη Ιανουαρίου το επιτόκιο της 15ετούς έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 1,91%.

Πού κατέληξε το ομόλογο

Το 93% των ομολόγων κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και μόλις το 7% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Το 24% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα τη Βρετανία και το 17% διαχειριστές κεφαλαίων με έδρα τη Γαλλία. Τη μερίδα του λέοντος κατείχαν οι διαχειριστές κεφαλαίων (61%), με τις τράπεζες να ακολουθούν στο 17%, τα hedge funds στο 9% και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία στο 8%.

Ζητούμενο η σταθερότητα μετά το PEPP - «Αγκάθι» η έλλειψη του investment grade

Με τον ΟΔΔΗΧ να οδεύει σε μια στρατηγική άντλησης 13-14 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, καθοδηγούμενος από το πως θα κινηθεί η ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους γύρω από το πρόγραμμα PEPP, οι επόμενοι μήνες αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμοι. Και αυτό γιατί το όφελος από μεριάς Φρανκφούρτης στα ομόλογα και στα spread μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική για το χρέος, με το μεγάλο «αγκάθι» να παραμένει η έλλειψη του investment grade. Έτσι είτε θα πρέπει να καλύψει, κόντρα στο ρεύμα των υποβαθμίσεων και της στασιμότητας από τους οίκους αξιολόγησης τα τρία σκαλοπάτια που απέχει από το investment grade για να συμμετέχει κανονικά στο επόμενο QE της ΕΚΤ, είτε θα πρέπει να μπει σε πρόγραμμα για να συμμετέχει μέσω waiver, με τις γραμμές στήριξης του ESM να αποτελούν ένα χρήσιμο «μαξιλάρι». Η Ελλάδα, φαίνεται «εγκλωβισμένη» ανάμεσα στο υψηλό δημόσιο χρέος και στην «ανάγκη» να εκμεταλλευτεί πλήρως ή έστω σε μεγαλύτερη έκταση την ευκαιρία του PEPP, ρίχνοντας περισσότερο χαρτί στην ΕΚΤ, χωρίς το βασικό εργαλείο. Για την ώρα το ισχυρό cash buffer αλλά και τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης φαίνεται πως παραμένουν δύο σημαντικοί μοχλοί της Ελλάδας για τις αγορές.

Ισχυρό σήμα για το πως θα εξελιχθεί η πορεία της Ελλάδας σε ότι αφορά τα rating actions για το 2021 θα δώσουν την Παρασκευή οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και DBRS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider