Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με επανέκδοση 15ετούς ομολόγου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με επανέκδοση 15ετούς ομολόγου
Σε επανέκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για τίτλο ωρίμανσης στις 4 Φεβρουαρίου 2035 και κουπόνι 1,875%.

Σε επανέκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σηματοδοτώντας τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, ΗSBC και JP Morgan που ενεργούν ως ανάδοχοι, για τη διερεύνηση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην επανέκδοση του τίτλου με ωρίμανση στις 4 Φεβρουαρίου 2035 και κουπόνι 1,875%.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τα εξής:

«Μόλις ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για έκδοση 15ετούς ομολόγου. Από αυτή την έκδοση στην παρούσα συγκυρία προσδοκούμε μια καλή απόδοση, με χαμηλό επιτόκιο. Θέλουμε να καταφέρουμε επιτόκιο χαμηλότερο του 1,875% που ήταν την προηγούμενη φορά. Η χώρα έχει με επιτυχία, το τελευταίο έτος δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 1/3 που είχε τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο υπουργός.

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα – Άνοδος 10% στην απόδοση του πενταετούς

Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, πιέσεις ασκούνται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα , κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στο πενταετές χρεόγραφο.

Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,192%, έναντι απόδοσης 0,172% στο χθεσινό κλείσιμο. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,829%, έναντι απόδοσης 0,674% στο χθεσινό κλείσιμο.

Το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,006%, έναντι απόδοσης 0,991% στο χθεσινό κλείσιμο. Οι πιέσεις στα ελληνικά χρεόγραφα αποδίδονται στις πληροφορίες πως το Ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανόν να βγει για δανεισμό στις αγορές με πενταετές χρεόγραφο ακόμη και πριν τις αμερικανικές εκλογές (3 Νοεμβρίου).

Μέρος των ρευστοποιήσεων συσχετίζεται και με το ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση των πρώτων ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE. Η ΕΕ θα διαθέσει ομόλογα δέκατούς και 20ετούς ωρίμανσης και η αρχική καθοδήγηση που έχει δοθεί στους αναδόχους για τις αποδόσεις είναι 6 μονάδες βάσης πάνω από το επίπεδο της μέσης ανταλλαγής για το δεκαετές ομόλογο και 17 μονάδες βάσης για τον 20ετή τίτλο.

Η Barclays, η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Nomura και η UniCredit, έχουν ορισθεί ως ανάδοχοι της δημοπρασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider