Στουρνάρας: Η πράσινη ανάκαμψη είναι μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Η πράσινη ανάκαμψη είναι μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, οι κυβερνήσεις είναι οι πρώτες που θα πρέπει να στηρίξουν τις «πράσινες» επενδύσεις μέσω της φορολογικής τους πολιτικής, ήτοι μέσω της παροχής φορολογικών και άλλων κινήτρων.

Ηχηρό μήνυμα πως για την Ελλάδα – αλλά και πανευρωπαϊκά – η πράσινη ανάκαμψη είναι μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί, απηύθυνε το απόγευμα της Τρίτης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, με θέμα «Bιώσιμη Τραπεζική: Xρηματοδοτώντας το Αύριο», ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως στη σημερινή συγκυρία η πανδημία δημιούργησε μεν μια τεράστια πρόκληση στον κόσμο, αλλά, όπως τόνισε, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιοριστεί η παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Φορολογικά κίνητρα από τις κυβερνήσεις

Σε όρους προτεραιότητας, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, οι κυβερνήσεις είναι οι πρώτες που θα πρέπει να στηρίξουν τις «πράσινες» επενδύσεις μέσω της φορολογικής τους πολιτικής, ήτοι μέσω της παροχής φορολογικών και άλλων κινήτρων. Μετά τις κυβερνήσεις, έρχονται οι κεντρικές τράπεζες, πρόσθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Υπέρβαση το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ο κ. Στουρνάρας το χαρακτήρισε ως μια «υπέρβαση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι μόνιμη η δραστηριότητά του.

«Ευρώπη και Ελλάδα μπορούν να αναδυθούν ισχυρότερες από την πανδημία, μέσα από την πράσινη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, εκφράζοντας την ανάγκη για παραγωγικές επενδύσεις, ήτοι για επενδύσεις που θα έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Κληθείς να σχολιάσει τον λόγο για τον οποίο στην Ελλάδα τα επιτόκια είναι υψηλότερα έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως οφείλεται στον αυξημένο όγκο «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα. Η ΤτΕ στηρίζει τις προσπάθειες των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων δανείων», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Τρία μαθήματα από την πανδημία για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, υπάρχουν τρία διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία και να πρωτοσταστήσουν στην προσπάθεια για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής. Τα τρία μαθήματα είναι τα εξής:

-Η αδήριτη ανάγκη για δράση

-Η αργοπορία στοιχίζει

-Ο ρόλος της επιστήμης είναι καταλυτικός

«Η ενίσχυση των οικονομιών είναι πρωταρχικός στόχος σήμερα», τόνισε σε άλλο μέρος της εισήγησής του ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «οι επενδύσεις πρέπει να προσανατολιστούν σε τομείς που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και θωρακίζουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα». «Παραμένει ο στόχος για να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματική ουδέτερη ήπειρος ως το 2050», συμπλήρωσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες για τη μετάβαση σε μια «πράσινη» οικονομία, έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως «η Τράπεζα της Ελλάδας είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα διεθνώς που υπέγραψε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider