5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να είστε οικονομικά υγιείς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να είστε οικονομικά υγιείς
Για πολλούς η διαχείριση των οικονομικών τους είναι μια διαδικασία που φαντάζει ανιαρή ή και δύσκολη. Στην πραγματικότητα όμως, χρειάζονται μόνο έξυπνες κινήσεις και κατάλληλες κατευθύνσεις.

Η έλλειψη οικονομικής ευεξίας (financial wellbeing) είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για το οποίους πολλοί από εμάς βιώνουν καθημερινό άγχος και αγωνία. Ενοίκια, λογαριασμοί, έξοδα που τρέχουν και που δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε τους καρπούς των κόπων μας όπως ιδανικά θα θέλαμε. Ωστόσο, η ηρεμία μπορεί να έρθει όταν επικεντρωθούμε σε πέντε απλά βήματα που θα μας δείξουν το δρόμο για ένα υγιές οικονομικά μέλλον.

1. Οργανωθείτε
Η οργάνωση είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για να μπορέσετε να βάλετε σε τάξη τα οικονομικά σας. Υπολογίστε τα συνολικά σας έσοδα ανά μήνα από κάθε πηγή (μισθοί, ενοίκια, τόκοι καταθέσεων, επενδύσεις κ.λπ.) και καταγράψτε με λεπτομέρεια τι ακριβώς έχετε στην ιδιοκτησία σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε το net worth σας, ή -επί το ελληνικότερο- πόσο κοστολογείται η οικονομική σας παρουσία σε αυτόν τον κόσμο.

Έπειτα, καταγράψτε τα βασικά μεγάλα σας έξοδα. Ενοίκιο, λογαριασμοί, εξόφληση δανείου ή/και πιστωτικής κάρτας. Προτιμήστε να εξοφλείτε τα παραπάνω ποσά με πάγια τραπεζική εντολή ανά μήνα, παρά με προσωπική κατάθεση, προκειμένου να εκπληρώνετε νωρίς τις υποχρεώσεις σας και να μην αγχώνεστε κάθε φορά που περνάει ο μήνας, ξοδεύετε για άλλες ανάγκες και λιγοστεύει το υπόλοιπο του λογαριασμού σας. Με το υπόλοιπο “καθαρό” εισόδημα θα μπορέσετε να κατανείμετε καλύτερα τα χρήματά σας στις υπόλοιπες ανάγκες.

2. Αποταμιεύστε
Η οικονομική ευεξία έχει διπλό σκοπό: πρώτον να ζείτε το παρόν χωρίς ζητήματα και δεύτερον να προφυλαχτείτε από κακοτοπιές στο μέλλον. Αφού ξεμπερδέψατε με τις βασικές υποχρεώσεις του μήνα, δείτε πόσα μπορείτε να βάζετε στην άκρη κάθε μήνα. Επιλέξτε ένα οποιοδήποτε συγκεκριμένο ποσό, όσο μικρό κι αν είναι, και φροντίστε την πρώτη ημέρα πληρωμής του μισθού σας να το βάζετε σε ξεχωριστό λογαριασμό στην τράπεζα. Βάλτε έναν ετήσιο κατώτατο ποσό αποταμίευσης και προσπαθήστε να μην αποκλίνετε από αυτόν τον στόχο.

3. Αγαπήστε τον εαυτό σας
Η ψυχική μας υγεία επηρεάζει κατά πολύ και την οικονομική. Συνήθως, τα μεγαλύτερα και αχρείαστα έξοδα τα κάνουμε όταν αισθανόμαστε ανασφαλείς, προσπαθώντας είτε να μιμηθούμε κάποια συγκεκριμένη τάση και να νιώσουμε κομμάτι της, είτε να εντυπωσιάσουμε τους άλλους και ίσως και τον ίδιο μας τον εαυτό. Αποφύγετε λοιπόν τις αχρείαστες αγορές και τα υπερβολικά έξοδα που δε σας προσφέρουν τίποτα παραπάνω από μια στιγμιαία ευχαρίστηση ή μια επιδερμική συναισθηματική κάλυψη. Είστε αυτοί που είστε, έχετε τα δικά σας “θέλω”, τη δική σας οικονομική δυνατότητα και τους δικούς σας περιορισμούς και με βάση αυτά πορεύεστε. Όσο γρηγορότερα το δεχτείτε και αγαπήσετε αυτό που είστε, τόσο γρηγορότερα θα “ανασάνει” η τσέπη σας και θα νιώθετε οικονομικά δυνατότεροι.

4. Διασπορά χαρτοφυλακίου
Ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και αγορά ακινήτων είναι οι πιο δημοφιλείς επενδυτικές επιλογές που έχει στη διάθεσή του όποιος επιθυμεί να επιτύχει δυνητικά τη μέγιστη απόδοση του κεφαλαίου που ήδη διαθέτει. Κάποιες από αυτές ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο αλλά και μεγαλύτερες αποδόσεις, ενώ άλλες είναι προτιμότερες για όσους επιθυμούν χαμηλότερο ρίσκο. Όποια μέθοδος κι αν ταιριάζει στο δικό σας επενδυτικό προφίλ, είναι πιο σώφρον να μη χρησιμοποιείται κατ’ αποκλειστικότητα. Φροντίστε να μην επενδύσετε το σύνολο του κεφαλαίου σας σε μία επιλογή (π.χ. μετοχές μίας εταιρείας), καθώς έτσι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος να διατηρήσετε την απόδοση του κεφαλαίου σας. Επενδύστε μικρότερα ποσά σε διαφορετικές αξίες, φροντίζοντας να μην πάτε στο άλλο άκρο, της υπερβολικής διασποράς, που θα μπορούσε να μειώσει την απόδοση του κεφαλαίου σας.

5. Η βοήθεια του ειδικού
Δεν γεννηθήκαμε όλοι επενδυτές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε, όμως, με τις κατάλληλες συμβουλές. Μην προβαίνετε σε επενδύσεις τις οποίες δεν καταλαβαίνετε. Απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος θα σας προτείνει τη λύση που ταιριάζει στο δικό σας επενδυτικό προφίλ. Ο προσωπικός σας τραπεζικός σύμβουλος είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσετε.

Κι αν πιστεύετε ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για επισκέψεις στην τράπεζα, υπάρχει πλέον η υπηρεσία v-Banking, που σας επιτρέπει να εξυπηρετηθείτε σε πραγματικό χρόνο μέσω βιντεοκλήσης από έναν Personal Banker, από την άνεση του σπιτιού σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο κι ένας υπολογιστής. Απλά με τους κωδικούς του e-Banking, συνδέεστε στην καινοτόμα υπηρεσία μέσα από ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον κλείνετε το ραντεβού σας και κλείνετε το ραντεβού σας μέσω του διαδραστικού ημερολογίου, όπου μπορείτε να δείτε τη διαθεσιμότητα του συμβούλου.

Η υπηρεσία, που μέχρι πρόσφατα απολάμβαναν μόνο οι εταιρικοί πελάτες μιας τράπεζας, παρέχεται δωρεάν και στους ξεχωριστούς πελάτες Personal Banking. Συνομιλώντας ζωντανά με τον Personal Banker σας, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος το επενδυτικό προφίλ σας, μπορείτε να λάβετε πληροφορίες για συμμετοχές σε τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, αλλά και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επενδύσετε και να αυξήσετε το προσωπικό σας εισόδημα. Παράλληλα, θα σας βοηθήσει στη διασπορά του χαρτοφυλακίου σας, σε περίπτωση που επιθυμείτε να επενδύσετε με μειωμένο ρίσκο και να κινηθείτε με ασφάλεια.

Άλλες ενέργειες που μπορούν να γίνουν άμεσα με τη βοήθεια του Personal Banker είναι οι συμμετοχές σε προθεσμιακές καταθέσεις, το άνοιγμα λογαριασμού και πολλά άλλα. Παράλληλα, μέσω της υπηρεσίας, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ανταλλαγή αρχείων με ταχύτητα και ασφάλεια, ενώ μπορεί να γίνει και από κοινού περιήγηση σε φόρμες της τράπεζας και με τη βοήθεια του συμβούλου ο πελάτης να συμπληρώσει τις αιτήσεις που τον ενδιαφέρουν, ακριβώς σαν να βρισκόταν στην τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider