Ελληνικά ομόλογα 12 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η ΕΚΤ εν μέσω πανδημίας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικά ομόλογα 12 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η ΕΚΤ εν μέσω πανδημίας
Όπως σημειώνεται στην έκθεση των θεσμών, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το Ευρωσύστημα είχε μέχρι τα τέλη Ιουλίου αγοράσει τίτλους της ελληνικής κυβέρνησης ύψους σχεδόν 10 δισ. ευρώ.

Ελληνικά ομόλογα ύψους σχεδόν 12 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το Μάρτιο έως σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).

Ως αποτέλεσμα των αγορών ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν καταγράψει μεγάλη υποχώρηση το τελευταίο εξάμηνο. Χθες το δεκαετές ομόλογο αναφοράς σημείωσε απόδοση μόλις 1,013% και το πενταετές ομόλογο απόδοση 0,226%.

Σύμφωνα με την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα οι ευνοϊκές συνθήκες στην ελληνική αγορά ομολόγων υποστηρίζονται έντονα από τις αγορές ελληνικών ομολόγων από το Ευρωσύστημα.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση των θεσμών, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το Ευρωσύστημα είχε μέχρι τα τέλη Ιουλίου αγοράσει τίτλους της ελληνικής κυβέρνησης ύψους σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με brokers, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν σχεδόν αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ.

Πάντως οι θεσμοί στην έκθεση τους δεν είναι καθησυχαστικοί. Όπως αναφέρουν, «ακόμα κι αν η αστάθεια έχει μειωθεί, οι συνθήκες πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν εξαρτώμενες από το διεθνές κλίμα».

Σύμφωνα με την έκθεση των θεσμών, η διατήρηση ενός επαρκούς ταμειακού αποθέματος θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας σταθερής πρόσβασης της Ελλάδος στις αγορές το 2021, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από πιέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.

«Οι ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους το 2021 είναι περιορισμένες, αλλά θα απαιτηθούν περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων για να διατηρηθεί σε επαρκή επίπεδα το ταμειακό απόθεμά ασφαλείας», σημειώνεται στην έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου αγγίζουν τα 37,7 δισ. ευρώ!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider