Λαγκάρντ: Ύφεση 8% στην Ευρωζώνη το 2020 - Παρακολουθούμε τις ισοτιμίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Ύφεση 8% στην Ευρωζώνη το 2020 - Παρακολουθούμε τις ισοτιμίες
Έμφαση στις ισοτιμίες και τον στόχο για τον πληθωρισμό δίνει η ΕΚΤ. Στο 8% η ύφεση το 2020 στην Ευρωζώνη.

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 8,7% στο 8% με ανάκαμψη 5% από 5,2% το 2021.

Παράλληλα, η ΕΚΤ δεν προέβει σε αλλαγές σε ότι αφορά τα επιτόκια αλλά και τα προγράμματα αναχρηματοδότησης (TLTROs, PEPP). Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά την αναθεώρηση της Fed του στόχου για τον πληθωρισμό ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως «συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αντιδράσουμε στην ανατίμηση του ευρώ», τονίζοντας πως η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις ισοτιμίες.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας συζήτησε για την ανατίμηση του ευρώ, τονίζοντας πως η άνοδος του ευρώ ασκεί καθοδικές πιέσεις στις τμές.

Παράλληλα η Λαγκάρντ ανέφερε για το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, πως « είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί πλήρως», χωρίς να θέτει συγκεκριμένο όριο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης υπό το φόβο της έντονης μεταβλητότητας των αγορών.

Ο πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 0,3% το 2020 και το 2021 θα αυξηθεί στο 1%, ελαφρώς υψηλότερα από ότι προβλεπόταν τον Ιούνιο. Για το 2022 ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 1,3%.

Αξίζει να υποενθυμίσουμε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε α διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider